Un temporal arrasa Catalunya i deixa desenes de municipis inundats

En tan sols sis hores, el pas d’una dana va deixar més de 150 litres per metre quadrat a diverses localitats catalanes. Els bombers busquen dues persones desaparegudes a Cubelles, després del desbordament del riu Foix.

Cotxes atrapats a Manresa a causa de les fortes pluges d’ahir. | MIREIA ARSO / LORENA SOPÊNA / EUROPA PRESS

Cotxes atrapats a Manresa a causa de les fortes pluges d’ahir. | MIREIA ARSO / LORENA SOPÊNA / EUROPA PRESS / Mireia Arso

3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Tal com advertien els pronòstics, l’arribada d’una dana va posar ahir de cap per avall bona part de la península Ibèrica en qüestió d’hores. A Catalunya, un dels territoris més colpejats pel fenomen, el front de tempestes va desencadenar una situació crítica que va portar a activar l’avís vermell a pràcticament tot el territori per risc de pluges torrencials. En els moments àlgids de l’episodi, el temporal va deixar imatges de ciutats inundades, carreteres tallades i més d’un miler d’intervencions dels bombers en tan sols sis hores. La magnitud del temporal va obligar a paralitzar completament la circulació ferroviària durant bona part de la tarda, cosa que va deixar penjats centenars de passatgers i va provocar importants retards en desenes de vols a l’aeroport del Prat. Després del pas de la tempesta, moltes activitats van poder reprendre la marxa, però en moltes zones encara es treballa per fer balanç de les incidències. A Vilafranca del Penedès, per exemple, l’hospital comarcal va haver de tancar les portes després de quedar completament inundat i sense subministrament elèctric. Els bombers buscaven ahir a la nit, al tancament d’aquesta edició, dues persones desaparegudes a Cubelles després del desbordament del Foix. El cos d’emergències de la Generalitat va traslladar 16 dotacions amb un total de 45 efectius i es van coordinar amb els Mossos en la recerca.

La situació viscuda ahir va fregar l’excepcionalitat en tots els sentits. Feia dies que els meteoròlegs alertaven de l’arribada d’una dana (depressió aïllada en nivells alts, també coneguda com a gota freda) que podia deixar pluges torrencials. L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) va emetre dijous un avís especial de fenòmens adversos davant la magnitud prevista de l’episodi. El Servei Meteorològic de Catalunya, per la seva banda, va activar diversos avisos per intensitat i acumulació de pluja. Però la realitat va acabar superant fins i tot els pitjors pronòstics. Al voltant del migdia, mentre les imatges per radar mostraven com la tempesta anava guanyant força, el Meteocat va activar avisos vermells generalitzats a pràcticament tot el territori català. Poc després, Protecció Civil va enviar un missatge d’alerta a tots els mòbils de Catalunya, en què demanava a la ciutadania extremar precaucions, evitar desplaçaments innecessaris, activitats a l’aire lliure i no acostar-se a rius ni a zones potencialment inundables.

Milers d’incidències

Notícies relacionades

El resultat va ser un front de tempestes amb abundant aparat elèctric que va escombrar el territori de sud a nord deixant registres de fins a 150 litres per metre quadrat a Vilafranca del Penedès, on la pluja va inundar carrers sencers i va obligar a tancar l’hospital comarcal. També van destacar els més de 100 litres per metre quadrat que van caure en tan sols dues hores al Parc Natural dels Ports de Tortosa i a la localitat de Canaletes. A Igualada, l’aigua va envair per complet diversos carrers, i va arrossegar des de cotxes fins a mobiliari urbà. A la costa de Calafell es va observar una tromba marina gegant. A Solsona el vent va arribar als 86 km/h i la pluja va negar diversos baixos i una residència de gent gran. A Súria diversos cotxes van ser arrossegats per la crescuda del riu Cardener, per sort sense ningú dins. Les imatges d’aquests incidents van circular a tota velocitat per les xarxes socials, tot i que, segons adverteixen les autoritats, encara queda molt per fer per completar el balanç real després d’aquesta tempesta a Catalunya.

El pas de la dana pel territori català va deixar descàrregues torrencials en desenes de municipis, mentre que en d’altres no es va registrar ni una gota. Això també s’explica per les dinàmiques del temporal, que a causa del seu caràcter canviant és molt difícil de predir amb exactitud. Per sort, després d’unes hores de tensió, el front tempestuós es va acabar desplaçant cap al nord i perdent intensitat. Per avui no hi ha cap avís meteorològic activat ni a Catalunya ni en el conjunt de la península Ibèrica.