Les pluges d’aquest any a Catalunya "no compensen" el dèficit acumulat

Mai des del 1920 hi havia hagut un període tan sec com el trienni 2021-2024

Les pluges d’aquest any a Catalunya "no compensen" el dèficit acumulat
2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Entre el 2021 i el 2024, Catalunya va viure la pitjor sequera de la seva història recent. Segons els registres, durant aquell període les pluges van estar molt per sota de l’habitual, com molts recordaran, cosa que va provocar que els embassaments catalans es desplomessin fins a un crític 14% de la seva capacitat i va obligar a activar alertes per sequera a tot el territori. En els últims mesos, per sort, sembla que les precipitacions han tornat a nivells normals i, gràcies a això, els pantans han tornat a nivells de fins al 80%. No obstant, segons adverteix una anàlisi del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat), amb aquestes últimes pluges no n’hi ha prou per compensar el greu dèficit hídric acumulat durant la sequera. "Només 15 dels últims 44 mesos han registrat precipitacions en nivells normals. I això, per positiu que sigui, no compensa la falta estructural d’aigua que s’ha acumulat en els últims anys", explica Vicent Altava, meteoròleg del Meteocat especialitzat en sequeres i autor d’aquest informe, en una entrevista amb EL PERIÓDICO.

Per elaborar aquesta anàlisi, l’equip del Meteocat ha revisat al detall els registres de precipitació dels últims 110 anys a Catalunya i ha creuat dades de més d’un centenar d’estacions meteorològiques repartides per tot el territori. Tot això, amb l’objectiu d’entendre la incidència de les sequeres en terres catalanes i, sobretot, contextualitzar l’últim episodi dins de les grans anomalies climàtiques registrades des que existeixen registres.

Sense precedents

Notícies relacionades

El resultat, afirma Altava, és clar. "Mai s’havia registrat un període tan llarg i amb valors tan baixos de precipitació a tantes comarques alhora", assenyala l’especialista, que recorda que en termes estadístics l’episodi entre el 2021 i el 2024 no té precedents ni per durada ni per intensitat. Ni tan sols la històrica sequera del 2008, que ja llavors va obligar a importar aigua en vaixells, arriba als nivells de dèficit hídric acumulat que ha deixat aquest últim episodi.

Les dades, afirma Altava, situen Catalunya com una de les regions més afectades del planeta per l’escalfament global i els extrems climàtics com, per exemple, les sequeres, que segons l’anàlisi ja són "més freqüents, duradores i intenses". Aquest fenomen, explica Altava, es deu, d’una banda, a l’escassetat de precipitacions, que segons apunten diversos estudis s’estan reduint en tot el Mediterrani; i d’altra banda, a l’avanç de l’escalfament global, que en els últims anys ha elevat entre 2 i 3 graus les temperatures registrades en el conjunt de Catalunya. "Aquesta combinació d’altes temperatures i falta d’aigua ha creat una tempesta perfecta per a una sequera extrema i sabem que, lluny d’aturar-se, estem davant un fenomen que podria intensificar-se en les pròximes dècades a causa de l’avanç de l’escalfament global", comenta amb un tarannà didàctic el meteoròleg.