¿Què li va passar al jove Abdoulie Bah?
El gambià abatut dissabte passat per la policia a l’aeroport de Gran Canària tenia problemes mentals. Va arribar a l’illa el 2019, es va formar i va treballar com a educador, però fa setmanes va començar a mostrar símptomes de patir un trastorn mental.

El jove gambià abatut a trets per la policia dissabte passat a l’aeroport de Gran Canària després de carregar amb un ganivet contra un agent era Abdoulie Bah, un noi de 19 anys que va arribar a les illes en pastera el 2019, integrat, treballador, esportista... però que fa setmanes havia començat a donar símptomes de trastorn mental.
L’episodi va quedar registrat per les càmeres de seguretat de l’aeroport, les imatges de les quals mostren una escena que ha generat desconcert: la d’un home que porta alguna cosa a la mà (un ganivet, segons el jutjat encarregat del cas), envoltada per cinc policies a qui fa front, fins que carrega contra un d’ells i els seus companys el redueixen de cinc trets.
Fonts pròximes al cas van explicar a Efe que Bah acabava d’arribar a l’aeroport decidit a fer alguna cosa sense gaire lògica: agafar un vol a Gàmbia aquell dia, quan tenia bitllet per al 22.
Història policial
En la seva història policial només hi ha un antecedent i molt recent: el dimecres previ havia sigut vist caminant per la mitjana de l’autovia que comunica Tafira amb Las Palmas de Gran Canària als voltants de Barranco Seco per diversos conductors, que van trucar a emergències pel risc que provoqués un accident greu o fos atropellat, detalla un portaveu de la Prefectura Superior de Policia de les Canàries. La seva reacció també va ser estranya: es va encarar amb la patrulla del 091 que va acudir al lloc a treure’l de l’autovia i es va embolicar a empentes amb els agents, fins al punt que va ser detingut per resistència i atemptat a l’autoritat. Va comparèixer davant del jutge i va quedar lliure.
Abdoulie Bah era un noi extutelat pel Govern de les Canàries, que havia deixat la xarxa d’acollida de menors al complir els 18, el 5 de maig del 2024, quan es va veure al carrer i en la necessitat de buscar-se un lloc on viure i un lloc de treball. Semblava haver-ho aconseguit amb ajuda d’un altre noi colombià més gran que ell que s’havia convertit en el seu mentor i amb suport de la Federació Nacional d’Immigrants i Refugiats Països, en els tornejos de futbol del qual participava de manera assídua. De fet, fins la temporada passada, havia tingut fitxa de juvenil amb un club de Gran Canària, el Lomo Blanco SJA, i asseguren que era el millor de l’equip.
Com tots els nois que compleixen 18 anys, va patir el xoc de quedar-se sense xarxa després de cinc anys sota tutela d’una Administració pública i li va costar assumir-ho, asseguren persones pròximes a ell.
Notícies relacionadesEn realitat no s’havia desenganxat del tot d’aquest món: fins poc abans de la seva mort, treballava com a educador en un centre per a menors migrants de Las Palmas de Gran Canària. A més, ja s’havia graduat en ESO a l’institut de Santa Brígida, havia estudiat formació professional bàsica com a administratiu, tenia experiència laboral com a mecànic de cotxes, paleta i ajudant de cuina al seu país i s’havia format com a peó agrícola.
El Jutjat d’Instrucció número 3 de Telde ha obert una investigació sobre els fets, que haurà de valorar si la reacció dels policies va ser proporcional al perill que Bah representava per a la seva pròpia integritat i per a la dels ciutadans que en aquell moment eren a la parada d’autobús on va passar tot.
- Tribunals Els Mossos tanquen la investigació per la mort de l’amo de Mango: conclouen que la caiguda va ser accidental
- Humor ‘La casa nostra’, la ‘sitcom’ de Dani de la Orden amb què 3Cat recuperarà l’esperit de ‘Plats bruts’
- Procés impulsat per l'ajuntament Badalona desallotja el popular bar de 'tardeos' Santa Lola davant el malestar dels propietaris
- Ferran Corominas: "Vam jugar 10 minuts plorant, ens vèiem a Segona"
- Església Lleó XIV nomena el barceloní Daniel Palau nou bisbe de Lleida