Consum

Greu alerta sanitària: detectada listèria en aquest famós formatge fet a Espanya

L’alerta, comunicada fa pocs dies, remarca la serietat de la situació a causa de la presència d’aquesta perillós bacteri

¿Què és la listèria? Símptomes i tractament

Queso

Queso / PIXABAY

3
Es llegeix en minuts
Alexandra Costa

Una important alarma sanitària ha saltat en l’àmbit de la seguretat alimentària a Espanya. El Sistema d’Alerta Ràpida per a Aliments i Pinsos (RASFF), una eina crucial que facilita l’intercanvi d’informació entre les autoritats de control d’aliments i pinsos a la Unió Europea davant la detecció de riscos, ha emès una notificació qualificada com a «greu». El motiu és la detecció del bacteri Listeria monocytogenes en un formatge molt conegut i fabricat en territori espanyol: el formatge Manchego Entrepinares.

L’alerta, comunicada fa pocs dies, remarca la serietat de la situació a causa de la presència d’aquesta perillós bacteri. És rellevant destacar que la detecció no va provenir d’un control rutinari extern habitual, sinó que va ser resultat d’un control fet per la mateixa companyia responsable del producte. Aquesta proactivitat en la detecció és un pas important, tot i que la presència de listèria en un aliment a punt per al consum continua sent motiu de gran preocupació per a la salut pública.

Davant aquesta greu situació, l’empresa productora, Cordier Food Group (sota la marca del qual es comercialitza Entrepinares), ha activat immediatament els protocols de retirada del mercat. El producte afectat està sent retirat dels punts de venda, i s’ha llançat una crida urgent als consumidors que l’hagin adquirit perquè no el consumeixin sota cap circumstància. La recomanació és clara: si tens alguna unitat d’aquest formatge no l’ingereixis i torna’l a l’establiment on el vas comprar. El punt de venda està instruït per reemborsar l’import íntegre de la compra, garantint així la protecció del consumidor.

El producte específic sota alerta

L’alerta del RASFF i la posterior comunicació de l’empresa detallen amb precisió el producte afectat per evitar confusions. La identificació correcta és fonamental perquè els consumidors puguin verificar si tenen a la seva llar una unitat del lot contaminat.

El producte específic involucrat és el PUNTA MANCHEGO ENTREPINARES. La marca comercial és, evidentment, ENTREPINARES. Segons la descripció, es tracta d’un formatge elaborat amb llet crua, un detall tècnic important en la producció formatgera. El lot concret afectat, identificat després del control de la companyia, és el B95613. La data de consum preferent (BBD per les seves sigles en anglès, Best Before Date) marcada en les unitats d’aquest lot és el 28/04/2025. S’especifica a més el període de venda en què aquestes unitats van estar disponibles al mercat: des del 5/28/02202 fins a la data en què es va emetre l’alerta i se’n va iniciar la retirada. El format de presentació del formatge és envasat al buit i té un pes aproximat de ±180g. És crucial que els consumidors agafin totes aquestes dades –marca, nom del producte, lot i data de consum preferent– per assegurar-se que tenen una unitat afectada abans de tornar-lo.

Mesures preventives per als consumidors

La retirada del producte és la primera i més important mesura de seguretat per evitar nous casos d’exposició. No obstant, ja que el formatge va estar a la venda durant un període, existeix la possibilitat que alguns consumidors ja l’hagin consumit abans de ser informats de l’alerta. Per a aquestes persones, és vital estar informats sobre els possibles riscos i símptomes associats a la infecció per Listeria monocytogenes.

La listeriosi és la malaltia causada per aquest bacteri, i encara que en moltes persones sanes els símptomes poden ser lleus o fins i tot inexistents, pot resultar greu en grups de risc com dones embarassades, nounats, avis i persones amb sistemes immunitaris debilitats. En el cas d’haver consumit el formatge del lot afectat, la recomanació és simple però transcendental: prestar molta atenció a l’aparició de possibles símptomes en els dies o setmanes següents. Els símptomes de la listeriosi que s’esmenten específicament en l’alerta inclouen febre, dolors musculars, nàusees, vòmits i diarrea. És important no ignorar aquests signes.

Què s’ha de fer si presentes símptomes

Notícies relacionades

Si, després d’haver consumit el formatge PUNTA MANCHEGO ENTREPINARES del lot B95613, comences a experimentar qualsevol dels símptomes descrits –febre, dolors musculars, nàusees, vòmits o diarrea–, l’acció més responsable i important és buscar atenció mèdica immediatament.

No esperis que els símptomes empitjorin. Ves a un centre de salut o consulta el teu metge. És fonamental que informis al personal sanitari sobre el consum del formatge potencialment contaminat i l’alerta sanitària existent. Aquesta informació és crucial perquè puguin fer un diagnòstic adequat i, en cas necessari, iniciar el tractament oportú per a la listeriosi. Un diagnòstic primerenc i un tractament adequat poden marcar una diferència significativa en el curs de la malaltia, especialment en persones pertanyents a grups de risc. Les autoritats sanitàries continuen monitoritzant la situació i l’evolució de la retirada del producte per salvaguardar la salut pública.