Nous tractaments
Sanitat escurça l’espera per finançar fàrmacs innovadors
El temps necessari per accedir a aquests medicaments s’ha reduït en 170 dies durant els últims quatre anys, segons recull un informe del ministeri.

El secretari d’Estat de Sanitat, Javier Padilla, i el director general de Cartera Comuna de Serveis del Sistema Nacional de Salut i Farmàcia, César Hernández, van presentar ahir l’informe sobre l’accés a medicaments innovadors a Espanya 2020-2023. Un document que arriba "amb dades positives", va ressaltar el secretari d’Estat, "tant en el finançament com en la disponibilitat de noves teràpies per als pacients que les necessiten". Segons aquestes dades, Espanya ha accelerat l’avaluació per finançar medicaments innovadors: 170 dies menys en els últims quatre anys. A més, s’ha incrementat el percentatge de fàrmacs finançats, que ja suposen un 75,9%.
El document també destaca que més del 52% dels fàrmacs innovadors registrats durant aquest període van estar disponibles per als pacients abans del seu finançament oficial. Això va ser possible gràcies a l’accés mitjançant la via de Medicaments en Situacions Especials (MSE), que està regulada pel reial decret 1015/2009. Sanitat considera que, si es té en compte aquest accés anticipat en l’informe, els temps de disponibilitat es redueixen a menys de la meitat. Es va destacar que les decisions sobre l’autorització de comercialització i sobre el finançament i preu dels medicaments es basen en criteris diferents i poden ser, per això, diferents. La llum verda de comercialització es fixa en l’anomenat balanç benefici/risc, i les de finançament i preu es basen en criteris que inclouen, entre d’altres, el valor terapèutic i social de la teràpia o el benefici clínic incremental davant les alternatives i el seu cost/efectivitat.
Padilla va destacar, per exemple, que el treball compara els resultats amb dades de l’informe WAIT (Waiting to Access Innovative Therapies), que cada any fa públic la patronal europea EFPIA i que no acostuma a deixar Espanya gaire ben parada. Així, la disponibilitat de medicaments innovadors a Espanya ha augmentat un 35,5% des del 2020. El temps mitjà d’espera s’ha reduït un 11,8% respecte a la data d’autorització i un 21,9% si es considera la data de registre. Comptabilitzant l’accés precoç, els temps efectius d’accés han disminuït fins a un 56%.
Els responsables sanitaris van exposar alguns factors que han permès millorar aquest accés, com l’agilitació del registre de fàrmacs (sol·licitud i obtenció del codi nacional) després de la llum verda a Europa o en la decisió de finançament posant en marxa mecanismes per millorar el diàleg amb les companyies. L’objectiu de Sanitat és poder oferir decisions de finançament en 180 dies per a tots els fàrmacs.
Antitumorals
Fa uns dies no donava unes xifres tan optimistes l’Associació Espanyola d’Investigació sobre el Càncer (Aseica), que apuntava que el temps mitjà des que un compost antitumoral rep una valoració positiva per l’Agència Europea del Medicament fins a l’aprovació a Espanya va augmentar de 395 dies el 2018 a 721 dies (gairebé dos anys) el 2023. El doctor Rafael López, president de l’Aseica, va remarcar que "el potencial d’Espanya com a líder en assajos clínics s’hauria de reflectir també en un accés eficient i equitatiu a nous compostos i tecnologies".
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Al Centre "De premi": el bar de Sabadell aclamat per les seves patates braves
- Comunitat Valenciana Mazón, a 24 hores d’amarrar un sou públic de 150.000 euros
- El truc infal·lible per treure les taques de suor del coixí
- Reactivada la recerca de dues persones que haurien caigut al riu Foix a Cubelles
- Continua la recerca dels dos desapareguts a Cubelles La dana a Catalunya deixa inoperatiu l’hospital de Vilafranca, que estarà tancat tres setmanes