L’àrea metropolitana concentra més de la meitat dels robatoris de motos

Les bandes s’especialitzen en la sostracció, desballestament i revenda de motocicletes en altres països, com el Marroc. Els Mossos han recuperat el 52% de les més de 10.400 unitats sostretes en els dos últims anys a Catalunya.

L’àrea metropolitana concentra més de la meitat dels robatoris de motos
4
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

A mitjans del mes passat, els Mossos d’Esquadra van poder desarticular una organització criminal que estava especialitzada en robatoris amb força de motos en pàrquings comunitaris a diverses localitats de l’àrea metropolitana. Van detenir 11 persones acusades d’accedir a aquests aparcaments i sostreure motos que havien sigut seleccionades prèviament i les que ocultaven en magatzems. Allà les desballestaven i les peces eren transportades fins al nord de l’Àfrica per tornar a muntar el vehicle i vendre’l.

El cas havia saltat dies abans, quan el 8 de març els Mossos van interceptar a Girona una furgoneta a l’AP-7 que circulava amb excedent de pes. A l’interior hi havia una motocicleta que constava com a sostreta: els agents van descobrir que l’estaven traslladant a un port del sud de França per després ser transportada amb vaixell cap a un port del Marroc.

Aquell va ser el punt final d’una operació iniciada el juliol del 2024, quan els Mossos van descobrir una banda criminal molt ben organitzada que operava a través de dos grups diferenciats: un s’encarregava del robatori de les motos en aparcaments comunitaris, i l’altre, del seu desballestament i trasllat. Pel que sembla, utilitzaven eines especialitzades per posar en marxa les motos, hi pujaven i fugien dels pàrquings.

Més de 10.000 motos

Els Mossos han portat a terme en els últims anys diverses operacions contra bandes especialitzades. El 2023 i el 2024 es van robar 10.420 motos a Catalunya, 5.096 de les quals a Barcelona, Badalona i l’Hospitalet de Llobregat. El 52% d’aquests vehicles es van recuperar en les primeres hores. La majoria de la resta va acabar a les mans d’aquests grups que les desmunten en tallers o naus industrials, explica a EL PERIÓDICO el sergent Rafael Aguilar dels Mossos d’Esquadra.

La majoria de les sostraccions de motocicletes es produeixen a la via pública, tot i que també es registren casos en aparcaments privats. Els lladres solen tenir coneixements de mecànica i electrònica que els permeten posar en marxa els vehicles. En altres casos, simplement les carreguen en furgonetes i se les emporten.

Segons el sergent Aguilar, els grups criminals són altament especialitzats. "Hi ha els que es dediquen exclusivament a sostreure les motos i traslladar-les a una nau o taller clandestí, d’altres s’encarreguen de desballestar-les i alguns més les transporten a altres destinacions per revendre-les", explica.

Alguns d’aquests grups actuen per encàrrec i busquen models i marques concrets. Així ho feia la banda desarticulada el març passat pels Mossos d’Esquadra, el líder dels quals ordenava el robatori d’un tipus específic de motocicleta. Segons dades policials, el 49% de les motos sostretes a Catalunya en els últims dos anys pertanyen a dues marques concretes.

El model més robat a Barcelona és l’Honda SH de 125 cc. Es tracta d’una moto molt popular, i els seus models més antics –de més de tres anys– estan descatalogats, així que ja no se’n fabriquen motors de recanvi. Així, quan el motor es gripa per falta de manteniment, a causa de l’absència d’oli, molts propietaris acudeixen al mercat il·lícit per aconseguir una peça de recanvi. La majoria de sostraccions a Barcelona es cometen als carrers de l’Eixample.

El maig de l’any passat, els Mossos d’Esquadra van posar en marxa a Barcelona el dispositiu Senda, una operació policial centrada a combatre el robatori de motocicletes i ciclomotors. L’objectiu principal passava per obtenir informació estratègica sobre el funcionament dels grups organitzats i els tallers mecànics que actuen com a receptors de peces sostretes.

Com a part del dispositiu, els agents van establir controls a la ciutat pels quals van passar 1.330 motocicletes. 16 constaven com a robades i mitja dotzena presentaven irregularitats, com ara números de sèrie alterats o baixa en el registre oficial. Per rastrejar l’origen dels vehicles, els agents preguntaven als conductors on les havien comprat o reparat, cosa que els va permetre identificar tallers on es van trobar motos i peces robades, segons el sergent Aguilar.

Controls en tallers

En el marc del mateix dispositiu, Mossos i Guàrdia Urbana van portar a terme tres inspeccions administratives en tallers de Nou Barris, on van aixecar actes per falta de permisos en regla. A més, els Mossos porten a terme inspeccions periòdiques en tallers de tot Catalunya per verificar que compten amb llicència d’activitat i gestionen adequadament els residus, en compliment de la normativa mediambiental. L’incompliment d’aquestes obligacions pot portar sancions significatives.

Notícies relacionades

D’altra banda, l’ús de motos robades per cometre altres delictes no és freqüent, assegura Aguilar. Casos com els dels coneguts estirabosses –que sostreuen bolsos, cadenes o telèfons des d’una moto en marxa– són minoritaris.

D’altra banda, alguns propietaris que tenen un accident greu opten per vendre el xassís en lloc de donar de baixa el vehicle. També s’ha detectat l’activitat de mecànics clandestins especialitzats a acoblar nous vehicles a partir de peces robades per a la seva posterior revenda. Per això, la policia recomana adquirir motocicletes únicament en concessionaris oficials o comerços que ofereixin garanties sobre la seva procedència. Altrament, adverteixen, un simple control de trànsit pot acabar amb una desagradable sorpresa.