TURISME
BCN reprèn l’estudi sobre fluxos de creueristes que va suspendre la covid
La consultora Doymo elaborarà en els pròxims set mesos un informe per planificar la mobilitat davant la saturació dels accessos i mitjans de transport.
S’analitzarà l’impacte en zones com la Rambla, la Sagrada Família i el parc Güell

Creuers al port de Barcelona. | FERRAN NADEU
L’arribada simultània de milers de creueristes i la seva concentració en punts emblemàtics com la Rambla van fer que el 2018 l’Ajuntament i el Port de Barcelona acordessin diverses mesures per reduir la pressió turística dels creuers a la ciutat. Ara, després d’anys d’espera, la companyia de consultoria i enginyeria Doymo (Desarrollo Organización y Mobilidad) serà l’encarregada d’elaborar en els pròxims set mesos un estudi que analitzarà com afecta el flux de creueristes a la mobilitat i a la vida urbana.
L’objectiu de l’informe és identificar les zones amb més concentració de turistes procedents dels vaixells i plantejar en darrer terme solucions per redistribuir aquests moviments i alleujar així la saturació en punts crítics de la ciutat.
L’anàlisi se centrarà en l’activitat dels creueristes a les esplanades de les terminals on accedeixen al transport i a les zones per on passen, com Drassanes, el Portal de la Pau, la rotonda de la Carbonera, el passeig de Colom, la Rambla, el nucli antic i els voltants. També s’estudiarà l’impacte de la mobilitat cap als espais de gran afluència com la Boqueria, la Sagrada Família i el parc Güell.
Sis anys més tard
L’empresa elaborarà l’informe al ser l’única que s’ha presentat a la licitació del port, que per un valor inicial de 70.000 euros més IVA s’ha adjudicat finalment per 58.467 euros més impostos. El desembre del 2019 es va licitar el mateix estudi per 49.000 euros i, amb sis candidates, es va adjudicar a Mcrit per una mica més de 30.000. No obstant, va irrompre la covid-19, es va cancel·lar l’arribada de creuers i es va haver de suspendre el contracte de manera temporal en dues ocasions, fins que el maig del 2021 es va decidir la seva rescissió definitiva.
Notícies relacionadesL’activitat s’ha recuperat ràpidament: el 2024 van atracar 800 creuers a Barcelona, amb 3,65 milions de moviments de passatgers, un 2,4% més que l’any anterior. El port es planteja desenvolupar una estratègia juntament amb les navilieres per distribuir-los cap a diferents punts de la ciutat i també fora.
El primer pas és aquest estudi sobre els actuals desplaçaments i els previstos quan el Moll Adossat concentri l’activitat creuerista el 2027. L’increment del turisme ha suposat un augment del temps d’espera dels passatgers, amb falta de taxis i saturació en accessos i esplanades dels molls, on conflueixen VTC, busos públics, busos llançadores i d’excursions i cotxes privats. També intervé el trànsit de camions d’avituallament, l’accés de les tripulacions (alguns creuers tenen fins a 3.000 tripulants) i de treballadors de les terminals.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Barcelona, protagonista Scopely reafirma la seva aposta per BCN amb un ‘hub’ de 13,5 milions
- Club d’estil Núria Marín: "Per ser bona reina es necessita alguna cosa més que saber què és babord i estribord"
- Censura La Xina, a la caça de l’erotisme LGTBI
- CRÍTICA La veu de Portishead, una llum sobrenatural
- Novetat editorial Un llibre repassa la crònica negra amb el verí com a arma letal