Transport públic
Territori invertirà 4,4 milions en la xarxa de busos interurbans
Les obres que afecten tota la xarxa de Rodalies han influït en aquest augment
La consellera Paneque explica que creixements de la demanda del 20% i del 30% requereixen més busos i més freqüència de pas.
Imagen de un autobús interurbano /
L’autobús interurbà ha experimentat un creixement de la demanda fora del comú. Tot el transport públic creix, però la xarxa en superfície que gestiona la Generalitat juntament amb operadors privats s’ha disparat molt per sobre de la mitjana, amb augments del 20% i del 30% en alguns casos.
Amb aquest panorama, la consellera de Territori, Sílvia Paneque, va anunciar ahir, durant la jornada Mobilitat a Catalunya: reptes i oportunitats, organitzada per EL PERIÓDICO, que el Govern té previst invertir 4,4 milions d’euros en la musculació d’aquest servei públic en auge.
Segurament molt han tingut a veure amb aquest creixement les obres que en els últims temps afecten tota la xarxa de Rodalies. A més dels plans alternatius de transport que organitza Renfe, molts habituals del tren van decidir passar-se a les línies de bus de la Generalitat. Va passar amb el tall de la línia R3 entre Parets i la Garriga per desdoblar les vies i està passant ara a Tarragona amb el projecte del corredor mediterrani al túnel ferroviari de Roda de Berà.
El cas és que, una vegada recuperat el servei de trens, alguns viatgers decideixen continuar amb el bus, que al principi no estava dimensionat per a tanta demanda. Això explica la inversió anunciada per Paneque. En resum, segons va concretar la consellera, es tractaria d’"actualitzar serveis i millorar la seva qualitat amb més vehicles, busos amb més capacitat i freqüència de pas en les hores punta".
Corredors del sud
Notícies relacionadesA Barcelona està previst incrementar la capacitat i el servei als corredors del sud de Barcelona (Vilafranca, Vilanova, Sitges i Gelida). També es reforçaran serveis cap a la UAB i Vic, així com les línies del Maresme que passen per Argentona i Sant Pol. A Girona s’actuarà en el recorregut Olot-Banyoles-Girona, Roses-Figueres i Blanes-Tordera-Maçanet-Girona. A la demarcació de Tarragona s’esperen millores en la línia Reus-Tarragona i en els serveis de les Terres de l’Ebre. I a Lleida, musculació en la Balaguer-Lleida, Lleida-Alfarràs i Esterri-Àger-Lleida.
Paneque també va recordar que el 2028 vencen la majoria de les concessions de bus interurbà. Tal com ja va assenyalar aquest diari fa un any, la idea és dissenyar una xarxa més racional i comprensible per als ciutadans. Paneque va explicar que el seu equip ja ha començat a "definir un nou model que intensifica el servei, descarbonitza la flota i millora la informació als usuaris". Aquest mateix any, va prosseguir la consellera, es licitarà un nou traçat entre Manresa i Barcelona.
- Accident a l’Alta Cerdanya El xòfer del bus sinistrat a França sumava deutes i avaries
- Junta de Seguretat de Catalunya La Guàrdia Civil i la Policia Nacional s’incorporen al 112 de Catalunya
- La ciclista Ares Masip denuncia un intent de violació
- Un dret constitucional Els lloguers pugen en 23 dels 36 municipis de l’àrea metropolitana
- Nou èxit per a ‘La fugida’
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Dia de la Constitució Quins centres comercials obren el 6 de desembre a Catalunya i Barcelona?
- Club Entendre + Animals i plantes Molsa, vesc i grèvol: tres plantes protegides per les quals et poden multar
- Lengua catalana El "Diccionari de la llengua catalana" incorpora una nova paraula de només 3 lletres
- Tradicions Mura, un poble de postal ple de tions