Salut

Escurçar la radioteràpia és eficaç en dones amb càncer de mama

És probable que es proposi aviat a pacients amb afectació ganglionar

Segons un estudi, tres setmanes de radiació serien suficients en comptes de cinc i la taxa de supervivència seria fins i tot «millor» amb aquesta radioteràpia «hipofraccionada».

Escurçar la radioteràpia és eficaç en dones amb càncer de mama
2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Un tractament de radioteràpia més curt és eficaç en les dones que pateixen de càncer de mama, segons un estudi presentat ahir en el congrés anual de la Societat Europea d’Oncologia Mèdica (ESMO), que se celebra aquests dies a Barcelona i acaba avui. La investigació apunta que tres setmanes de radiació serien suficients en comptes de cinc (augmentant les dosis de cada una) i la taxa de supervivència seria fins i tot "millor" amb aquesta radioteràpia "hipofraccionada".

L’estudi clínic de fase 3 (per comprovar si un tractament nou és millor que un de tradicional) va avaluar durant cinc anys 1.265 pacients i va comparar els efectes d’una radioteràpia estàndard de cinc setmanes amb un nou esquema, anomenat "hipofraccionat", és a dir, reduït a tres setmanes. Per aconseguir reduir les sessions a tres setmanes, la dosi d’irradiació es va augmentar una mica en cada sessió.

Totes aquestes dones patien un càncer de mama amb afectació ganglionar, cosa que significa que el tumor ja no estava localitzat, sinó que s’havia propagat als ganglis limfàtics. Aquest tipus de càncer representa el 30% dels càncers de mama. Part de les pacients de l’estudi van rebre dosis una mica més fortes en cada sessió, però un calendari reduït de cites en total.

Mateixa efectivitat

"A partir d’estudis anteriors, se sabia que l’efectivitat d’una radioteràpia més curta era la mateixa en el cas d’un tumor localitzat, però per a les dones amb afectació ganglionar, no hi havia fins ara res que demostrés que es podia escurçar el nombre de sessions", va explicar a l’AFP Sofia Rivera, oncòloga radioterapeuta, cap de servei a l’institut francès Gustave-Roussy, que va presentar l’estudi.

A l’augmentar les dosis de les sessions, es temia un augment dels efectes secundaris relacionats amb el tractament, però els resultats de l’estudi van dissipar aquest temor. "Quan es tracta el pit, però també els ganglis, s’aborden volums molt més grans, que inclouen teixits sans com el pulmó, el cor o l’esòfag", diu Rivera.

Segons aquesta oncòloga, "la taxa de supervivència global, de supervivència sense recaiguda i sense metàstasi és fins i tot millor" amb aquesta teràpia "hipofraccionada". D’aquesta manera, és molt probable que ben aviat es proposi també una radioteràpia escurçada a dones amb càncer de mama ganglionar, cosa que representa el 30% dels càncers de mama. "Això significarà tractaments menys pesats; ens estem encaminant clarament cap a una reducció de la càrrega terapèutica", ma nifesta Rivera.

Més investigacions

Notícies relacionades

Els experts reunits en el congrés anual d’ESMO han constatat que la immunoteràpia pot considerar-se un dels grans avenços dels últims anys en el camp de l’oncologia. Aquest tractament està demostrant la seva eficàcia davant un nombre creixent de càncers. La immunoteràpia és considerada "revolucionària", en particular en casos com el "triple negatiu", una forma especialment greu i resistent de càncer de mama. Aquest tractament ja no actua directament sobre la cèl·lula cancerosa, sinó que estimula el sistema immunològic del pacient perquè lluiti contra els tumors.

Un exemple. Feia dècades que el càncer de cèrvix avançat no experimentava cap millora substancial fins que va aparèixer la immunoteràpia. El fàrmac pembrolizumab, utilitzat en població d’alt risc, ha aconseguit reduir en els últims anys en un 33% la mortalitat i, a més, també ha reduït en un 30% el risc que la malaltia progressi. Així mateix, aquest mateix fàrmac s’ha mostrat eficaç en altres càncers ginecològics, com per exemple el d’endometri.

Temes:

Barcelona