Tornada a les aules
Radiografia del professorat
¿Quants docents hi ha aquest curs? ¿Com s’organitzen les substitucions? ¿En quina mesura s’ha reforçat la plantilla del claustre? Dues de les principals novetats d’aquest curs acadèmic són el nombre rècord de funcionaris de carrera i la nova bossa de «substituts estables». Així funciona el professorat a Catalunya.
Tenen la immensa responsabilitat d’educar i –sobretot en les etapes més primerenques, però no només– cuidar el tresor més preuat de les famílies, els seus fills, i la pressió social d’aixecar uns resultats acadèmics preocupants amb unes lleis canviants que no faciliten precisament la seva tasca. Tot i això, el col·lectiu i el seu funcionament són bastant desconeguts. ¿En quina mesura s’ha reforçat aquest any la plantilla? ¿Com funcionen les substitucions? ¿Quants estan de baixa? Aquest és el retrat actual del professorat a Catalunya que demà rebrà els seus alumnes el primer dia de classe.
¿Quants professors aixequen l’escola pública catalana?
Segons les dades ofertes divendres pel Departament d’Educació, aquest curs 2024-2025 hi ha 82.277 "dotacions" (942 més que el curs passat, 301 a FP i 218 en educació inclusiva). ¿82.277 dotacions són 82.277 professors? No. Una dotació és una plaça, que pot ocupar-se per dos docents –les mitges jornades són habituals– i fins i tot per tres (existeixen també els terços de jornada).
¿Tots els professors que treballen en la pública són funcionaris?
Sí, tots els docents que treballen en el servei públic tenen la categoria laboral de funcionari. D’aquests, hi ha funcionaris interins, funcionaris substituts i, els que aproven les oposicions, primer són funcionaris en pràctiques i, després d’haver-les superat, ja es converteixen enfuncionaris de carrera.
¿Com han quedat les plantilles després del macroprocés d’estabilització?
El procés d’estabilització docent s’ha fet en tres fases. Primer es va fer el concurs de mèrits, en què només calia presentar papers (no hi havia exàmens), i al qual es van presentar els funcionaris interins o substituts que portaven més anys a les aules. Després d’aquest procés, 12.858 docents van passar de ser interins a ser funcionaris de carrera el setembre del 2023. També el 2023 es van fer unes oposicions extraordinàries –que van anomenar opos light, per tenir menys temari–, que van aprovar 13.393 docents. I el 2024 es van obrir altres oposicions, en aquest cas ordinàries, per les quals van entrar 4.902 docents.
Es pot destacar que, segons calculen els sindicats, d’aquests docents, el 90% ja estaven en el sistema, no són nous, només canvien (i milloren) la seva condició laboral.
¿Com funciona el nou Grup de Substituts Estables (GES)?
Una de les novetats d’aquest curs ha sigut la creació d’un "grup estable de personal docent interí", GES, procedent de la borsa de treball, que té l’objectiu de "garantir la cobertura de les substitucions de manera immediata" en els centres educatius catalans. Agilitzar els processos de substitució era una de les grans demandes d’escoles i instituts públics, on en els últims anys s’han viscut situacions molt complexes de gestionar, especialment delicades quan aquestes baixes no cobertes es viuen en cursos com segon de Batxillerat, moment en què l’alumnat s’ha de preparar per a la selectivitat.
El Departament ha ofert 2.140 places perquè els docents sense plaça fixa en un centre s’apuntin al GES i assegurar-se així un contracte de treball per a tot curs sencer. Entre substitució i substitució –sempre delimitades per serveis territorials–, el docent es quedarà fent tasques de suport en l’últim centre on hagi treballat.
Notícies relacionades¿Quantes substitucions es cobreixen cada curs?
Segons les dades publicades pel sindicat USTEC, el curs 2023-2024 es van fer 52.000 adjudicacions per cobrir baixes del professorat. Aquests nomenaments poden ser des de per cobrir baixes curtes –com una grip– fins a més llargues –com una cama trencada o una operació greu–, i moltes, segons el sector, es deuen a problemes de salut mental, ja que es tracta d’un ofici que rep molta pressió. No obstant, se’n desconeixen oficialment tots els motius perquè per llei aquesta informació és confidencial. Els sindicats Ustec, CCOO i la UGT no tenen constància del percentatge de docents que solen estar de baixa respecte a la plantilla general. Fins ara, del gruix de 80.000 places docents, una quarta part era ocupada per interins, que poden cobrir baixes o, el més comú, places vacants de professors que demanen canvis de centre. Després del procés d’estabilització, el percentatge d’interins ha baixat.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- La transformació de la ciutat La plaça de les Glòries entra en la recta final de la seva metamorfosi
- Ciclisme Crítiques a l’UCI per la mort de la suïssa Muriel Furrer
- Crònica rosa Sexe, mentides i cintes de vídeo (a l’espanyola)
- Investigació oberta Els Mossos busquen un agressor de dones taxistes a Barcelona
- Líder suprem. Discurs amb un fusell Khamenei avisa que l’Iran "no es rendirà mai"
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Multimèdia | Guerra a Israel i Gaza: així evoluciona el conflicte
- 1,5 petabytes per emetre la Copa Amèrica de vela
- Premi BBVA a la Sostenibilitat Empresarial. El procés La sostenibilitat, en l’adn de les empreses
- Primera edició femenina El Luna Rossa lidera l’arrencada de la Puig Women’s America’s Cup