Verola del mico: 5 claus de la vacunació a Catalunya

Tot i que la Conselleria de Salut ha qualificat com a «molt baixes» les probabilitats que la mpox es transmeti al territori, les autoritats sanitàries insten a reforçar la immunització de les persones que formen part del grup de risc.

Verola del mico: 5 claus de la vacunació a Catalunya
3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La verola del mico torna a ser un cop més una amenaça mundial des que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va declarar l’emergència sanitària internacional dimecres a causa del disparat augment de casos a l’Àfrica, especialment a la República Democràtica del Congo, en part a causa de l’aparició d’una nova variant. Malgrat que divendres l’agència de salut pública europea (l’ECDC, per les seves sigles en anglès) va valorar com a "baix" el risc que es produeixi una transmissió continuada de la mpox al continent –la Conselleria de Salut va qualificar de "molt baix" aquest risc a Catalunya–, les autoritats sanitàries insten les persones de risc a immunitzar-se. Aquestes són les claus de la vacunació a Catalunya, segons les recomanacions de Salut.

¿Qui s’ha de vacunar?

La vacuna està indicada per a les persones que mantenen relacions sexuals d’alt risc (ja sigui perquè tenen múltiples parelles sexuals, perquè consumeixen drogues durant les relacions sexuals –les anomenades chemsex– o solen patir infeccions de transmissió sexual). Les relacions sexuals d’alt risc han d’estar incloses dins de les indicacions de la Prep, la pastilla antisida, que, si es pren hores abans de mantenir relacions sexuals de risc, impedeix el contagi del VIH. Així, els homes que tenen sexe amb homes (i realitzen pràctiques de risc) són el grup diana de vacunació de la verola del mico, si bé aquesta ITS també pot afectar altres col·lectius.

A més, per rebre la vacuna, l’usuari ha de tenir més de 18 anys, no haver passat la malaltia, no tenir administrada cap vacuna de la verola anteriorment (Espanya va vacunar contra la verola entre 1945 i 1984, de manera que hi ha un grup de gent que ja n’està immunitzada), no haver sigut contacte estret d’un cas positiu en els 10 dies previs ni presentar cap simptomatologia en el moment de la vacunació (en aquests dos casos, cal contactar amb un professional sanitari).

¿Quina vacuna s’administra?

Per a la prevenció de la verola del mico, actualment es disposa de dues vacunes del mateix laboratori: Jynneos i Imvanex. La pauta de vacunació consta de dues dosis. És molt important finalitzar la pauta de vacunació amb la segona dosi per arribar a la màxima protecció possible davant la malaltia. La vacuna contra la verola del mico és la mateixa que la de la verola, ja que els dos virus són genèticament similars, de manera que la mateixa vacuna es pot utilitzar per prevenir les dues malalties.

¿Com demanar cita per a la vacuna?

Les persones que vulguin vacunar-se han de demanar cita a la web citasalut.gencat.cat, a l’apartat "cites i consultes-vacunació". A Barcelona s’han habilitat tres punts de vacunació. El primer és el CAP Manso (Manso 19, 5a planta), on s’administra la vacuna els dijous de 12 a 13 hores. El segon centre és el CAP Casernes (Fernando Pessoa, 47-51, 2a planta), on s’administra la vacuna els dimarts de 19 a 20 hores. I el tercer és el Punt de Vacunació Checkpoint Barcelona (Comte Borrell, 164-166). En aquest cas és necessari demanar cita a través del telèfon 933 182 056. L’horari del centre és de dilluns a dijous de 8 a 20 hores i els divendres de 8 a 19 hores). Per a la resta d’unitats a Catalunya que no siguin de Barcelona, els usuaris han d’enviar un correu a infovacunacio@gencat.cat.

¿Què passa si he tingut un contacte estret?

Si has tingut contacte estret amb un cas positiu de verola del mico, has de contactar amb un professional sanitari immediatament per iniciar la vacunació al més aviat possible. La vacuna, en persones que hagin tingut contacte estret amb un positiu entre els quatre i els 14 dies després de l’exposició, podria no prevenir la malaltia, però sí reduir-ne la gravetat i simptomatologia.

Notícies relacionades

¿Com prevenir el contagi?

Cal evitar el contacte amb animals i qualsevol material que hagi sigut contaminat, així com amb persones que presentin símptomes i qualsevol objecte amb el qual hagi estat en contacte, com roba de llit, tovalloles i estris per menjar. Si ets persona de risc, a part de la vacuna, has de consumir únicament carn ben cuita i rentar-te sovint les mans. A més a més, cal seguir les mesures de prevenció recomanades a l’hora de fer-se un tatuatge o un pírcing.

Temes:

Barcelona