La jutge manté la suspensió de l’eutanàsia a una noia de Barcelona
La magistrada assenyala que no es donen les circumstàncies descrites en la legislació per aplicar-la a la pacient, i dubta sobre el fet que les lesions de la jove siguin «irreversibles» a partir d’un vídeo de la noia caminant amb crosses.
Amb una interlocutòria molt contundent, el Jutjat Contenciós Administratiu número 12 de Barcelona manté la paralització de l’eutanàsia sol·licitada per N. C. R., una jove de 23 anys ingressada a l’Hospital Residencial Sant Camil, de Sant Pere de Ribes. Estava prevista per al 2 d’agost, però el pare de la dona va sol·licitar al jutjat la paralització d’aquesta mort de manera cautelar adduint que la seva filla se’n penedia.
La setmana passada el jutjat va instar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) a decidir sobre aquesta qüestió, però va mantenir la suspensió cautelar de l’eutanàsia a petició de la fiscalia i de l’entitat Abogados Cristianos, que representa la família. En la interlocutòria coneguda ahir, la magistrada assenyala que no es donen les circumstàncies descrites en la llei de mort assistida per aplicar-la a la pacient, i expressa els seus "dubtes" sobre el fet que les lesions de la jove siguin "irreversibles".
La dona, de 23 anys, va patir un intent de suïcidi que li va provocar importants lesions medul·lars l’octubre del 2022. Per això va demanar l’eutanàsia, que ja se li havia concedit. En les últimes setmanes, però, segons sembla, va manifestar cert penediment i per això la família de la pacient va demanar parar el procés de mort assistida. Era la primera vegada que una situació així arribava als tribunals.
Després d’examinar la documentació aportada, la jutge assenyala: "No considero que es presenti un patiment greu, crònic i impossibilitant, que, com descriu la llei, és la situació que fa referència a limitacions que incideixen directament sobre l’autonomia física i activitats de la vida diària [d’una persona], de manera que no li permeten valer-se per si mateixa, així com sobre la capacitat d’expressió i relació, i comporten un patiment físic o psíquic constant i intolerable per a qui les pateix, havent-hi la seguretat o una gran probabilitat que aquestes limitacions persisteixin en el temps sense possibilitat de curació o millora apreciable".
A més, la interlocutòria remarca que existeix un vídeo, aportat per Abogados Cristianos, on es veu la jove caminant amb crosses. Per això, la jutge insisteix que "la lesió medul·lar que refereixen els informes en tant que és irreversible la seva situació funcional genera dubtes a qui dicta aquesta provisió, i quant a la seva patologia psíquica, no entenc que pugui ser irreversible, ja que en els informes s’al·ludeix al tractament que s’està seguint".
Després de conèixer-se la resolució judicial, que és cautelar a l’espera del que digui el TSJC, la presidenta d’Abogados Cristianos, Polonia Castellanos, assegura que "la llei d’eutanàsia no ajuda a ningú: al contrari". Abogados Cristianos ja ha anunciat que "defensarà en els tribunals les famílies que necessitin ajuda perquè aquesta llei no acabi amb els seus éssers estimats".
"Trastorn límit"
Notícies relacionadesPer concedir l’eutanàsia, la Comissió de Garantia i Avaluació es va basar en diversos informes que assenyalen que la lesió medul·lar de la pacient és "crònica, permanent i irreversible sense alternatives terapèutiques" i que també pateix "un trastorn límit de la personalitat i un trastorn obsessivocompulsiu en tractament". Malgrat això, el jutjat recorda que la pacient ha experimentat millores, cosa que "ha provocat situacions canviants respecte al seu desig de morir". Així, el 2 d’agost la dona va explicar a una comissió judicial que "es penedia d’haver pres aquesta decisió" argüint que van ser terceres persones que van aprofitar el seu estat de somnolència per fer-li firmar aquesta voluntat". "Em sento sola i buida: tota aquesta situació em genera molt patiment", ha declarat la jove.
Aquest cas ha fet saltar les alarmes en les entitats en defensa d’una mort digna que consideren que aquest cas forma part d’una ofensiva conservadora contra l’eutanàsia. "El que no han aconseguit a través de les discussions parlamentàries ho intenten aconseguir a través d’aquestes demandes judicials, que són innecessàries perquè el pacient que demana l’eutanàsia pot paralitzar-la en qualsevol moment", assenyala la presidenta de Dret a Morir Dignamente a Catalunya, Cristina Vallès.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Apunt ¿Ocupats o imbècils?
- Ariadna Gil: "La mirada a una dona que abandona la seva família és diferent que si ho fa un home"
- Reestructuració bancària Espanya pagarà demà 4.575 milions del rescat europeu a la banca del 2012
-
Ofert per
- Les estafes amb falsos QR arriben fins i tot a les cartes de restaurant
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Massa Liverpool a Girona
- Mbappé, Vinícius i Bellingham validen l’envit d’Ancelotti
- El trasllat dels bombers de l’Eixample perd suports
- BCN encarrila el veto urbanístic al lloguer de temporada