L’estrès crònic canvia l’efecte de les vacances
Els experts han detectat un canvi en l’efecte de la pausa estiuenca sobre el cos humà. Si abans solíem emmalaltir poc després d’iniciar el descans, ara, com que estem hiperconnectats tot l’any, passa al contrari: ens relaxem i disminueix el dolor.
Des de fa anys, es parla de la síndrome de les vacances o de la depressió de l’hamaca per referir-se a la inapetència, les cefalees, l’insomni o els canvis d’humor, així com les malalties que apareixen a l’inici de les vacances. La causa està relacionada amb l’estrès, que fa que el nostre cos estigui en guàrdia i, a l’arribar les vacances i la pausa, el sistema immune es relaxa i podem patir més infeccions o sentir-nos pitjor. Aquesta situació està relacionada amb episodis puntuals d’estrès agut.
No obstant, aquest escenari està canviant perquè en les societats actuals, en les quals es viu constantment hiperconnectat, els especialistes han percebut que moltes persones pateixen estrès crònic. Aquest fet afecta el nostre cos de manera diferent i, per tant, també modifica la situació quan el cos para, durant les vacances. L’estrès crònic provoca que el cos hagi d’estar en guàrdia durant llargs períodes de temps i, en conseqüència, el sistema immune o digestiu no treballen adequadament durant llargues temporades. A més, es produeixen lesions cròniques, que no estan relacionades directament amb un problema muscular o ossi, o que no milloren si el problema remet.
"Com amb l’estrès crònic el cos ha de fer front a molts tipus d’atacs, ha de prioritzar què resol primer i l’últim que resol és el dolor d’una espatlla, per exemple. S’ocupa primer del cor, del cervell, de fer les digestions...", explica Ana Galeote, fisioterapeuta esportiva, experta en psiconeuroimmunologia i en osteopatia musculoesquelètica.
"L’estrès crònic afecta la salut de tot el nostre cos, incloent-hi la salut mental, i per això ara en l’àmbit de la fisioteràpia s’aborda el pacient des d’un punt de vista integrador, tenint en compte la seva nutrició, el seu descans, la seva qualitat de vida...", hi afegeix. Per això, contínua l’especialista, a l’arribar les vacances, si la persona aconsegueix desconnectar de les responsabilitats diàries, es pot relaxar i el dolor i les lesions disminueixen.
L’estrès diari
Notícies relacionadesCorrobora aquesta anàlisi Diego Redolar, expert en neurociència, psicobiologia i docent de la Universitat Oberta de Catalunya, que remarca que nombrosos estudis científics expliquen com actua i afecta l’estrès diari el nostre organisme. L’evidència indica que l’estrès laboral multiplica per cinc els riscos del tabac i l’alcohol junts i pot estar darrere del 80% de les malalties, no tant provocant-les, però sí agreujant-les.
Segons Redolar, l’estrès allibera cortisol, que és l’hormona que ajuda el cos a enfrontar-se a la situació d’alerta. Al seu torn el cortisol inhibeix l’escorça prefrontal del cervell i altera el processament de la informació sobre el dolor. A l’inhibir aquesta estructura cerebral, es percep un dolor més intens. "Però a l’arribar les vacances, el nivell de cortisol baixa, l’escorça prefrontal no s’inhibeix i el dolor tendeix a desaparèixer o minimitzar-se".
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- La inacceptable conducta sexual de Miki Berenyi
- Barcelona, far en la carrera de Carlinhos Brown
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Diada Tarragona commemora la Diada amb la tradicional ofrena: "Celebrem la unitat en la diversitat"
- Successos Detingut un menor de 15 anys per la violació a Salou d'una jove de 18