Un full de ruta per salvar el mar

La cimera dels oceans acaba amb la publicació de la Declaració de Barcelona, que reclama «accions urgents» per protegir aquests ecosistemes.

Un full de ruta per salvar el mar

glòria ayuso valentina raffio

2
Es llegeix en minuts
Glòria Ayuso
Glòria Ayuso

Periodista

Especialista en economia i sostenibilitat, economia blava, transició cap a una economia descarbonitzada.

ver +
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Després de diversos dies de debat entre més de 1.500 científics i experts reunits a Barcelona, la Conferència de la Dècada dels Oceans va acabar divendres passat amb un nou cridat als governs, a la indústria per preservar els oceans del món. La cimera va finalitzar amb la publicació de la Declaració de Barcelona, que reclama executar "accions tangibles" i augmentar el finançament per materialitzar les línies estratègiques establertes als 10 llibres blancs en els quals es reclama, entre d’altres, reduir la contaminació marina, impulsar la restauració d’ecosistemes marins i adaptar a les regions costaneres davant l’impacte de la crisi climàtica.

La comunitat científica, governs, empreses, oenagés, portaveus Nacions Unides i representants de 124 països han discutit aquest grlan full de ruta per salvar els oceans i fer front a les múltiples crisis que afecten els mars. Aquesta ha sigut la primera trobada de la Dècada dels Oceans que coordina la UNESCO, i que ha encapçalat Audrey Azoulay, directora de l’entitat. L’objectiu, definir les línies d’acció sobre l’oceà i les costes d’aquí al 2030.

La primera petició que recull la Declaració de Barcelona es troba en "posar fi al gran desconeixement que hi ha sobre l’oceà", per a la qual cosa s’estableix la necessitat de crear una gran xarxa global per al seu monitoratge permanent, amb informació multidisciplinària, i assegurar que tot el coneixement arriba a tots els actors sense excepció. Paral·lelament dos dels punts de la Declaració de Barcelona incideixen en la necessitat d’augmentar la responsabilitat dels països i les administracions en la gestió de les seves àrees costaneres.

Plans nacionals

Notícies relacionades

L’acord final indica que les regions amb costa han de reconèixer la importància dels seus ecosistemes marins i aplicar solucions pels danys que pateix. També recorda que tots els països han de crear plans per millorar la gestió i protecció de les costes. Davant el greu problema de la contaminació marina, els governs han d’identificar també els principals contaminants, així com aquells emergents i no regulats, que afecten l’ecosistema marí i les funcions essencials que compleix, coneixent la seva distribució i el seu impacte en la salut humana i els ecosistemes. A més del problema apressant dels plàstics, s’ha d’actuar sobre els principals contaminants —productes químics, petroli, abocaments i contaminants biològics— per identificar les activitats que es porten a terme a terra que incideixen en la salut de l’oceà.

La declaració també demana el desenvolupament de projectes d’economia oceànica sostenible i resilient al clima, en col·laboració publicoprivada, donant prioritat a aquells que integrin la conservació ambiental amb beneficis socioeconòmics per a les comunitats locals. En la mateixa línia, es demana fomentar la pesca i l’aqüicultura en petita escala de forma sostenible i una pesca industrial respectuosa, beneficiant les petites comunitats, davant el perill de la proliferació de noves explotacions industrials. La declaració assenyala al desenvolupament de nous aliments aquàtics com a oportunitat també per als països en desenvolupament.

Temes:

Barcelona Crisi