"Es demostra que, si pagues, pots seguir amb la teva vida"

Tres especialistes en violències sexuals adverteixen que el cas Alves assenta la idea que «hi ha una justícia per a rics i una altra per a pobres» i pot contribuir a descoratjar les denúncies.

"Es demostra que, si pagues, pots seguir amb la teva vida"

Patricia Martín

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

El moviment feminista va tornar a clamar ahir contra les circumstàncies que van permetre que Alves abandoni la presó després de 14 mesos entre reixes: en primer lloc, la baixa condemna, atenuada perquè ja va pagar 150.00 euros en concepte de reparació del mal i, en segon terme, que el tribunal li permeti sortir després del pagament d’una fiança d’un milió d’euros.

Les implicacions del cas són acollides amb ambivalència en les associacions de dones i experts en gènere. La sentència, que es va conèixer fa un mes, sí que recull avanços i frases alliçonadores sobre que "no cal que es produeixin lesions ni que consti una heroica oposició de la víctima" perquè hi hagi una condemna per agressió sexual. La víctima va ser creguda i l’agressor, malgrat ser famós i tenir diners, condemnat. Va ser la decisió mediàtica que va obrir l’"era del consentiment". Però la llibertat provisional d’Alves ha atiat de nou el foc. I llança un missatge "pervers", adverteixen els especialistes: "Si pagues", tot i que passis una temporada a la presó, podràs continuar amb la teva vida".

¿Què suposa la sortida d’Alves de presó per a la víctima? ¿I per a la lluita contra les violències masclistes? ¿Quines lliçons deixa el primer cas mediàtic de l’era del sí és sí? Yolanda Besteiro, presidenta de la Federació de Dones Progressistes; Carla Vall, advocada experta en violències masclistes, i Beatriz Bonete, sociòloga i també especialista en agressions de gènere, analitzen aquest cas.

PER A LA DENUNCIANT.

La sortida d’Alves és "dolorosa" per a la víctima perquè "ha hagut de sostenir en el temps" la seva versió, que l’acte sexual va ser consentit i perquè ha patit "un procés de revictimització" per part de la societat i per part de l’acusat i la seva família, segons Carla Vall. De fet, després de conèixer la decisió de l’Audiència de Barcelona de deixar-lo en llibertat sota fiança, la víctima va indicar que li havia provat com una "galleda d’aigua freda", segons la seva advocada.

EL MISSATGE A ALTRES VÍCTIMES.

El baix nombre de denúncies que es fan posa de manifest que a les persones que pateixen una agressió sexual "els costa molt denunciar". En aquest sentit, quan vegin que la pena per una violació, que els jutges han acreditat que va ser amb violència, comporta una pena irrisòria i l’agressor surt en llibertat provisional, aquest cas possiblement els porti a no denunciar", adverteix Besteiro.

L'IMPACTE SOCIAL.

Les especialistes reconeixen que la sentència del cas Alves va ser pionera a l’hora d’acreditar que, si no hi ha consentiment, qualsevol acte sexual és delictiu. "La decisió recull magistralment lliçons quant al consentiment i una lliçó social dirigida als poderosos, la impunitat s’ha acabat" i si violes "acabaràs responent davant un tribunal", segons Vall. Però també llança el missatge que "si tens diners, tot surt més barat", afegeix.

Al seu torn, Bonete adverteix: "Envia un missatge molt pervers i poderós al grup d’homes que tenen diners: pots fer el que vulguis, tot i que et declarem culpable, podràs continuar amb la teva vida". "Si tens diners i pagues, tot i que siguis culpable davant els tribunals, no ho ets de facto", sentencia.

En aquest sentit, la presidenta de la Federació de Dones Progressistes considera que, malgrat l’esforç de l’Audiència per acreditar què és consentiment i què no, finalment van optar per una pena "irrisòria" de quatre anys i mig, en lloc dels 12 anys o 9 anys que demanaven la víctima i el fiscal respectivament, a causa que Alves va pagar 150.000 euros en concepte de reparació del mal. "És com si els diners poguessin comprar la impunitat i llança aquest missatge", avisa.

Notícies relacionades

CONSEQÜÈNCIES EN LA PREVENCIÓ.

Les associacions que lluiten per erradicar la violència sexual i aquelles que treballen en prevenció i intervenció amb víctimes estan acostumades (a desgrat nostre) que el sistema en general continuï reflectint estereotips i creences masclistes sobre la violència sexual i les seves víctimes. Tot i que per descomptat que hi ha professionals que sí que treballen i tracten aquests temes de manera adequada en l’àmbit judicial, n’hi continua havent molts altres que continuen perpetuant un marc al qual encara li queda molt recorregut (i molta formació i informació) per interioritzar que només sí és sí i que, si no existeix aquesta premissa, hi ha una agressió a la intimitat i a la integritat de les dones", sosté Bonete.

Temes:

Barcelona