Newsletter

Una llibertat que protegeix un dret

1
Es llegeix en minuts
EXCLUSIU. Les 120 vinyetes que parlen sobre la llibertat de premsa han estat produïdes i donades pels humoristes a RSF especial- ment per a l’exposició.

EXCLUSIU. Les 120 vinyetes que parlen sobre la llibertat de premsa han estat produïdes i donades pels humoristes a RSF especial- ment per a l’exposició. / JAUME CAPDEVILA

Ni els periodistes, ni els mitjans de comunicació ni les institucions podem oblidar que els titulars del dret a la informació són els ciutadans. I per garantir-ho cal protegir i defensar la llibertat de premsa, de la qual avui celebrem el dia internacional. Una part molt gran de la humanitat viu en règims polítics que no garanteixen ni el dret a la informació ni la llibertat de premsa. Per això, els que en gaudim ens hem de sentir privilegiats, lluitar per estendre’ls i protegir-los de qualsevol atac. Certament, les plataformes digitals han canviat les regles del joc perquè deslliguen la publicació de qualsevol informació de la responsabilitat editorial sobre la seva veracitat i davant la vulneració d’altres drets com el de l’honor o la mateixa imatge. Les plataformes han empoderat persones i col·lectius vulnerables, però també han reduït el preu i els costos reputacionals de reproduir com a notícies o com a notícies falses el que són simplement mentides i difamacions.

Després de patir personalment un d’aquests episodis, el president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat una ofensiva per protegir el dret a una informació veraç, un propòsit sempre espinós quan neix des dels salons que ostenten el poder, que és el que ha d’anar més amb compte a protegir aquests dos drets, el de la informació dels ciutadans i el de la llibertat de premsa. Per aconseguir-ho, cal ser transparent, tractar amb equanimitat els mitjans tant informativament com publicitàriament i evitar l’ús de telèfons oficials per difondre notícies falses. Només si el Govern compleix aquests requisits pot ser ben rebut en aquesta pugna que lliurem cada dia els periodistes professionals i els mitjans amb responsabilitat editorial contra la competència deslleial dels pseudomitjans i dels fabricants de mentides a gran escala. En cas contrari, estarà simplement defensant-se dels perjudicis de la llibertat..