L’amenaça de l’agressor de fer mal als nens

Un informe revela que el 82% de les dones maltractades a Espanya han patit amenaces per part de la seva parella o exparella utilitzant els fills, i que el 86% dels casos d’aquest tipus de violència es produeixen quan l’agressor està a càrrec dels menors.

L’amenaça de l’agressor de fer mal als nens

e.c.

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

"Estem deixant el camí llaurat als agressors masclistes perquè passin coses com el que va passar a Almeria", afirma Celi Garrido, portaveu del moviment estatal Madres Protectoras. Aquesta entitat ha col·laborat en un estudi que analitza la violència vicària a Espanya i que apunta que les institucions no protegeixen suficientment els fills de les dones maltractades, que són exposats als agressors. L’informe, presentat en el marc de la Trobada Estatal de Violència Vicària –al qual aquest divendres han acudit la ministra Sira Rego i la consellera Tània Verge– revela que el 82% de les dones maltractades a Espanya han patit amenaces per part de la parella o exparella utilitzant els fills, i que el 86% dels casos d’aquest tipus de violència es produeixen quan l’agressor està a càrrec dels menors. Les entitats demanen més sensibilització, especialment als operadors judicials, per acabar amb aquesta xacra.

En l’última dècada, 53 menors han mort a Espanya a causa de la violència masclista. La meitat van ser assassinades durant el règim de visites o en el període de la custòdia compartida corresponent a l’home. Es calcula que el 60% de les mares maltractades a Espanya té fills amb el seu agressor. "En aquest país encara ens costa reconèixer la víctima de la violència masclista, i en el cas dels menors, encara més: sembla que s’hagi de preservar, sigui com sigui, la figura del pare", insisteix Egea. L’informe Violència vicària i violència de gènere institucional: un laberint pervers contra les mares protectores busca posar el focus en la desprotecció dels menors i en els efectes que això té en les mares i el seu desenvolupament. L’ha elaborat l’Asociación de Mujeres de Psicología Feminista, amb finançament públic, i s’ha realitzat a partir d’enquestes a dones i de treball amb grups focals. També s’hi han revisat més de 300 sentències judicials.

L’informe alerta que moltes de les mares, el 82% de les participants, van ser amenaçades pel seu agressor. Prop del 40% d’aquestes amenaces estan relacionades amb fer mal als nens, i més del 60% tenen a veure amb treure’ls la custòdia. Segons les dades d’aquest informe, el 80% dels agressors impedeixen el contacte del nen amb la mare quan estan amb ell. I el 68% explica que quan tornen amb ella, arriben en males condicions, amb la roba bruta o estripada, o amb marques de cops per als quals no dona explicació. "També n’hi ha que tanquen els nens... Això és molt habitual, és la manera que troben per mantenir el control", apunta Egea.

Manipulació

Notícies relacionades

L’estudi tracta també la manipulació a la qual són sotmesos els menors. El 98% de les dones expressen que els agressors parlen malament d’elles als seus fills i que fan comentaris com que no se les estimaven al néixer o abans de néixer. El 88% d’aquestes dones també expliquen que el pare dels nens els inciten a trencar les normes que ella imposa. També comptabilitzen el greuge econòmic dels pares que no paguen la pensió (57%) ni els costos de la vivenda (70%).

L’informe també mostra que molts agressors no compleixen les obligacions escolars (81%), que interrompen rutines de son i alimentació (88%) o tractaments mèdics (27%) quan els nens estan amb ells.