salut masculina

"Hem de desmitificar la figura de ‘macho man’ que tant mal ha fet"

«El tacte rectal és una tonteria, però als homes ens aclapara el control de la pròstata»

"Hem de  desmitificar la figura de ‘macho man’ que tant mal ha fet"

patrIcia martín

4
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

¿Quin és l’objectiu que persegueix Movember?

Dotar els homes de vides més duradores, saludables i felices. Els homes morim, de mitjana en àmbit global, cinc anys abans que les dones i moltes morts són evitables. Des de la Fundació volem tancar aquesta bretxa i per a això ens focalitzem en tres àrees de treball: càncer de pròstata, càncer testicular i salut mental i prevenció del suïcidi. Movember va sorgir a Austràlia el 2003 i des d’aleshores és present a més de 21 països, ha finançat més de 1.250 projectes, està entre les 50 primeres organitzacions fundacionals en àmbit mundial i compta amb més de sis milions de col·laboradors.

¿Per què el símbol del bigoti?

Travis Garone i Luke Slattery eren dos amics que el 2003 es reunien en un pub de Melbourne. Un d’ells va compartir amb el grup que la seva mare estava recaptant fons contra el càncer de mama. En aquell moment, van decidir deixar-se bigoti per visibilitzar la salut masculina, posant el focus en el càncer de pròstata. L’any següent, van passar a ser 400 els homes que es van deixar bigoti a Melbourne i li van posar preu per recaptar fons contra el càncer de pròstata. Des d’aleshores ens deixem créixer el bigoti al novembre, per poder compartir el propòsit i objectius de la Fundació i recaptar fons.

¿A què atribueixen el fet que l’home visqui, de mitjana, cinc anys menys?

Que ens costa responsabilitzar-nos de la cura de la nostra salut i realitzar els controls preventius necessaris, sobretot quan parlem dels controls de pròstata a partir dels 50 anys (o 45 anys si es tenen antecedents familiars o ets de raça africana o caribenya). Hem de fer caure encara molts mites entorn dels controls preventius de pròstata que eviten que l’home s’acosti a aquestes exploracions de manera voluntària i proactiva. Quan deixem els nostres deures per a l’últim dia, normalment els resultats que obtenim no són els millors.

¿A quins mites es refereix, a l’exploració anal?

Efectivament. Als homes, de manera general, se’ns fan un món els controls de pròstata. Quan en realitat el tacte rectal, que és necessari, és una tonteria i està molt més al nostre cap i en l’absurda entesa errònia de la masculinitat. D’altra banda, als homes els aterreix pensar que els detectaran alguna cosa quan es tracta del seu bé més preuat.

¿Quin és plantejament erroni de la masculinitat?

Des de la Fundació Movember volem desmitificar la figura del macho man que tant mal ens ha causat i q ue d’alguna manera ens limita en moltes àrees de la vida, una d’elles, la cura de la nostra salut. Hem sigut educats erròniament de manera que ens incomoda mostrar el nostre costat més feble o vulnerable, per exemple, quan anem al metge. Potser per no sentir-nos etiquetats o dèbils. Una cosa completament absurda. Ens ha llastat des de temps pretèrits el mite que els homes no ploren. Els homes hem de responsabilitzar-nos per la cura de la nostra salut i incorporar hàbits preventius.

¿Per què la taxa de suïcidis és més alta entre els homes?

Perquè als homes, de manera general, ens costa molt parlar dels nostres sentiments i obrir-nos als altres per compartir les nostres pors i vulnerabilitats. D’alguna manera, sembla que ens hagin posat una capa de superherois i que pel simple fet de ser homes hem de carregar amb tot i òbviament això no és així. Som homes imperfectes que necessitem conversar més i sentir-nos escoltats. Només hem de trobar espais de confiança per generar les esmentades converses i sentir que el pes es reparteix millor quan abordem converses sobre els nostres sentiments. Aquesta és una de les àrees en les quals treballa Movember, relacionada amb la salut mental i la prevenció del suïcidi, tenint en compte que tres de cada quatre suïcidis són d’homes i que a Espanya 11 persones al dia decideixen que l’única manera d’apaivagar el seu patiment és treure’s la vida.

Un dels seus objectius és reduir a la meitat el càncer de pròstata i testicles per al 2030.

És un pla estratègic i ambiciós en el qual entren molts factors en joc: d’una banda, els projectes d’investigació per evitar les morts i, d’altra banda, la col·laboració entre les institucions, les empreses i la societat civil a l’hora de recaptar fons. Igualment, és important divulgar i educar els homes, sobretot els joves, sobre la importància dels controls preventius. Que els vegin d’una manera natural, igual com les dones van periòdicament, des de joves, al ginecòleg.

Notícies relacionades

¿Quines mesures creu que les administracions han de posar en marxa per poder millorar la salut masculina?

És molt important generar campanyes informatives i educatives sobre salut preventiva que puguin penetrar en la societat, inclusivament en les escoles, instituts i universitats. I en l’àmbit de salut mental i prevenció del suïcidi, necessitem un pla estratègic teixit per professionals i avalat per la societat civil.

Temes:

Focus