El jutge prioritza l’entrega de cossos a les famílies a l’espera de l’informe

Els bombers rescaten objectes dels veïns afectats per l’incendi de l’edifici del Nou Campanar. Treuen diverses caixes fortes, moltes bosses de roba i algunes joguines dels pisos d’altures més baixes i menys afectats

El jutge prioritza l’entrega de cossos a les famílies a l’espera de l’informe

TERESA DOMÍNGUEZ GOnzalo Sánchez

3
Es llegeix en minuts
Teresa Domínguez

Menys d’una setmana després que es produís la tragèdia de l’edifici de Nou Campanar, en l’incendi del qual van morir deu veïns, el jutjat ja ho té tot preparat perquè les famílies puguin començar a recuperar les restes dels seus éssers estimats i dedicar-los les honres fúnebres que decideixin.

A l’espera de l’informe de la Policia Científica per determinar les causes inicials del sinistre i les de la seva rapidíssima propagació, el jutge d’Instrucció número 9 de València, que es va fer càrrec del cas des del mateix dia que es va produir a l’estar de guàrdia, va decidir prioritzar el vessant humà d’aquesta tragèdia.

Donada la celeritat de la Policia Nacional en la identificació per l’ADN de les deu víctimes mortals, el jutjat i l’Institut de Medicina Legal (IML) comencen a tramitar l’entrega dels cossos a les famílies, i mirar d’alleujar, en el mesura del possible, el dolor de la seva pèrdua. Les fonts consultades creuen «molt possible» que aquesta entrega comenci aquest matí.

El procés ja va començar ahir amb les trucades de la Policia Nacional a les famílies informant-los que les deu persones trobades sense vida a l’interior de l’edifici ja estan oficialment identificades.

El jutjat ja ha establert un ordre per evitar esperes innecessàries i farà una atenció esglaonada i personalitzada per a cada un dels set grups familiars afectats –el de la parella i els seus dos fills i els de les altres sis víctimes mortals–.

Per a això, el jutjat va sol·licitar ahir personal de reforç a la Conselleria de Justícia i Interior, per facilitar la tramitació dels expedients, així com psicòlegs i treballadors socials, tant de l’oficina d’atenció a víctimes com d’altres organismes que ja s’han ofert als jutjats per atendre les famílies dels morts quan acudeixin al jutjat.

Una vegada al jutjat, assistits per aquest suport psicològic, rebran la documentació necessària perquè la funerària que cada un d’ells designi pugui tramitar en el registre civil la llicència necessària o bé d’enterrament o bé d’incineració. Amb aquesta documentació ja tramitada es considera alliberat el cos judicialment, per la qual cosa les famílies poden, a través de les funeràries, rebre les restes dels seus éssers estimats i procedir a les corresponents honres fúnebres. Així mateix, se’ls entregarà, respectant la cadena de custòdia que obliga el fet que es tracti de morts judicialitzades, els objectes personals recuperats als cossos, molts dels quals també han servit per a la preidentificació de cada un dels finats.

Una caixa de bombers de Lego

Els bombers van començar també ahir a rescatar objectes dels veïns afectats per l’incendi. Diverses caixes fortes, moltes bosses de roba, algunes guardioles de nens tenyides pel fum i una caixa de Lego (curiosament intacta) d’un parc de bombers. Són algunes de les coses recuperades, després d’autoritzar també el jutge els afectats a entrar a les seves cases i treure els seus cotxes del garatge.

En realitat, cap veí va poder accedir als pisos pel mal estat de l’edifici, però sí que van passar per una taula situada al carrer per assenyalar en un plànol i omplir documentació sobre el que els agradaria recuperar de les seves cases. Els bombers van ser els encarregats de rescatar els estris, que es van emportar els veïns de la finca, alguns de visiblement emocionats.

Manuel Díaz va ser un dels inquilins afectats. «Jo no tinc caixa forta i el meu pis ha quedat devastat. En la segona o quarta planta hi ha vivendes de què es poden recuperar coses, de la meva no ha quedat res», va explicar.

Notícies relacionades

Sí que va poder treure el seu cotxe del garatge, després d’aconseguir unes noves claus a compte del concessionari. «Ara estem amb la grua, amb les assegurances, la documentació, anant als jutjats... Són molts tràmits en molt poc temps i el procés és costós».

Els únics estris que es van poder rescatar ahir van ser dels dels pisos més accessibles i plantes més baixes, ja que no van resultar tan afectades pel foc. Otimani Boudaoud, veí de la segona planta, va poder recuperar moltes bosses de roba, alguns peluixos i la seva caixa forta. Els veïns havien de registrar la seva sol·licitud en un llistat i esperar fins que algú del cos de bombers pogués accedir a la vivenda. En tot el matí amb prou feines es van inspeccionar un parell de pisos de les 15 sol·licituds que van arribar.

Temes:

Medicina