La CE proposa reduir el 90% de les emissions de CO2 per al 2040

Brussel·les manté l’ambició en el debat sobre els objectius climàtics, tot i que les propostes legislatives no arribaran fins al pròxim mandat.

La CE proposa reduir el 90% de les emissions de CO2 per al 2040
2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

L’entusiasme per les polítiques verdes ha començat a decaure a Europa mentre les protestes dels agricultors es propaguen per tot el continent europeu. Malgrat les picades d’ullet al sector i la decisió de retirar la proposta per reduir l’ús de pesticides a la UE, la Comissió Europea ha decidit mantenir l’ambició quant als objectius climàtics per al 2040. Brussel·les planteja als Vint-i-set una retallada del 90% de les emissions de CO2 (respecte als nivells de 1990) per al 2040, previ pas a aconseguir la neutralitat climàtica el 2050, un objectiu consagrat en la llei europea del clima.

"Fer front a la crisi climàtica és una marató, no un esprint. Sembla que el 2040 és llunyíssim, però com abans comencem tant o més equipats estarem per acabar i concloure el camí", va defensar el comissari d’Acció Climàtica, Wokpe Hoekstra, durant un debat davant el Parlament Europeu sobre el full de ruta per fer realitat la descarbonització del continent europeu. Tot i que inicialment la intenció era que tots els sectors se sumessin a l’esforç, finalment la possibilitat de demanar una reducció del 30% en les emissions vinculades a l’agricultura respecte als nivells del 2015, com el metà de la ramaderia, ha caigut del text final.

"Com tots els altres sectors, les activitats agrícoles exerceixen un paper important en la consecució dels objectius climàtics de la UE per al 2040, mentre contribueixen a la sobirania alimentària de la UE", assenyala la comunicació. "Amb polítiques eficaces que recompensin les bones pràctiques hi ha marge per reduir més ràpidament les emissions del sector i augmentar l’absorció de carboni al sector de la terra, els terres i els boscos", afegeix el text sense quantificar el grau de l’esforç que seria necessari.

També han desaparegut les recomanacions respecte als hàbits alimentaris relacionats amb el consum de carn i tot el que assenyala el document és que s’han d’establir "polítiques i incentius clars" per aprofitar el potencial d’innovació del sistema alimentari i de la bioeconomia en general, així com per subministrar aliments sans i sostenibles als consumidors. En tot cas, Brussel·les no imposa de moment cap tipus d’obligació vinculant. El que fa la Comissió és llançar el debat i complir amb la llei del clima que exigeix una proposta en un termini de sis mesos a partir de la primera avaluació global dels acords de París, que va tenir lloc el desembre de l’any passat. Les propostes legislatives només arribaran després de les eleccions europees, de la mà de la nova Comissió Europea que assumeixi les regnes a finals d’any. I aquesta haurà de pactar-les amb el Consell i el Parlament.

Notícies relacionades

Condicions necessàries

El que sí que fa la comunicació adoptada ahir és establir les condicions necessàries per arribar a la meta el 2040. I per a això el primer ha de ser reduir les emissions almenys un 55% d’aquí al 2030. Un objectiu en el qual jugaran un paper important els Plans Nacionals d’Energia i Clima (NECP). "Establir un objectiu climàtic per al 2040 ajudarà la indústria, els inversors, els ciutadans i els governs europeus a prendre decisions en aquesta dècada que mantindrà la UE en el bon camí per assolir el seu objectiu de neutralitat climàtica el 2050", afirma la Comissió.