ESTUDI

Un estudi explica la major predisposició dels europeus a l’Alzheimer

Un estudi explica la major predisposició dels europeus  a l’Alzheimer

Europa Press

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Quatre articles d’investigació, publicats en el mateix número de la revista Nature aporten una nova comprensió biològica de malalties com l’Alzheimer i l’esclerosi múltiple que podria explicar les altes taxes d’incidència d’aquestes patologies a Europa, segons va informar Europa Press.

En aquest treball ha participat un gran equip internacional dirigit pel professor Eske Willerslev de les Universitats de Cambridge (Regne Unit) i Copenhaguen (Dinamarca), el professor Thomas Werge de la Universitat de Copenhaguen i el professor Rasmus Nielsen de la Universitat de Califòrnia, Berkeley.

Aquests investigadors han conclòs que les migracions i la selecció genètica han modelat el genoma europeu i són l’origen de la nostra propensió genètica a malalties autoimmunes.

Notícies relacionades

Per arribar a aquestes conclusions, els investigadors van crear el banc de gens humans antics més gran del món analitzant els ossos i les dents de gairebé 5.000 humans que van viure a Europa occidental i Àsia fins a fa 34.000 anys. Al seqüenciar l’ADN humà antic i comparar-lo amb mostres modernes, l’equip internacional d’experts va traçar un mapa de la propagació històrica de gens (i malalties) al llarg del temps a mesura que les poblacions migraven.

A partir d’aquestes migracions, els investigadors han pogut trobar els orígens de les malalties neurodegeneratives, inclosa l’esclerosi múltiple. Però també han donat resposta a altres qüestions com per què els europeus del nord són avui més alts que els del sud d’Europa. Igualment, van trobar com una important migració fa uns 5.000 anys va introduir gens de risc en la població del nord-oest d’Europa, i va deixar un llegat de taxes més altes d’esclerosi múltiple en l’actualitat.

Temes:

Dinamarca