Èxit d’un antibiòtic davant un bacteri multiresistent

El nou tipus de fàrmac ja s’està provant en humans, després d’aconseguir resultats prometedors en ratolins, segons publica ‘Nature’.

Èxit d’un antibiòtic davant  un bacteri multiresistent
1
Es llegeix en minuts
el periódico

El desenvolupament d’un nou tipus de fàrmac contra una espècie bacteriana resistent a diverses classes d’antibiòtics ja existents ha donat resultats prometedors en assajos amb ratolins i ara es prova en humans, segons va publicar ahir la revista Nature. Segons expliquen els impulsors d’aquest treball, es tracta d’un pèptid macrocíclic denominat zosurabalpina que mostra "una prometedora activitat antibacteriana" i, en un futur, es podria utilitzar per fer front a infeccions invasives causades per bacteris multiresistents.

L’Acinetobacter baumannii resistent a carbapenems (CRAB) –una família d’antibiòtics d’ampli espectre– està classificat com a patogen crític de prioritat 1 per l’Organització Mundial de la Salut i com a amenaça urgent pels Centres per al Control i la Prevenció de Malalties dels Estats Units. Aquest s’ha convertit en "un important patogen mundial amb limitades opcions de tractament" i fa més de 50 anys que no arriba als pacients cap nova classe química d’antibiòtics amb activitat davant aquest, assenyala un estudi encapçalat per Claudia Zampaloni, del Centre d’Innovació de la farmacèutica Roche a Suïssa.

Notícies relacionades

A. baumannii és una espècie de bacteri difícil d’eliminar perquè té una membrana externa que conté lipopolisacàrid (LPS), resistent a la penetració de diversos antibiòtics. Aturar la síntesi del LPS i el seu transport a la membrana externa redueix la viabilitat cel·lular i pot augmentar la susceptibilitat a alguns antibiòtics. El fàrmac desenvolupat per Roche, segons expliquen els seus creadors, impedeix que el LPS arribi a la membrana externa del bacteri a l’inhibir el complex de transport que facilita el seu moviment a través de les capes.

En les proves en laboratori i models de ratolí, l’antibiòtic va mostrar ser "eficaç en el tractament d’aïllats de CRAB molt resistents als fàrmacs", superant els mecanismes de resistència als antibiòtics existents. L’estudi indica que la zosurabalpina pot esquivar els mecanismes de resistència existents, però el potencial d’aparició de resistències a aquest nou compost requereix més investigació en condicions clínicament rellevants.

Temes:

Química