El pic de grip després de Nadal ja tensa les urgències

La pressió assistencial ha augmentat fins al 30% des de dilluns, després de dies de festes de Nadal i contactes i amb els centres de salut tancats. La grip causa, en alguns hospitals, nivells d’activitat «mai vistos» en aquestes dates, segons la presidenta de la Societat Catalana de Medicina d’Urgències, Mireia Puig.

El pic de grip després de Nadal  ja tensa les urgències

patricia martín

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Si en els anys precedents era la covid o la bronquiolitis en nadons les que saturaven les urgències, aquest any s’ha tornat a una situació de prepandèmia i és la grip la que està provocant, en alguns hospitals, nivells d’activitat "mai vistos" en aquestes dates, segons la presidenta de la Societat Catalana de Medicina d’Urgències (SoCMUE), Mireia Puig, directora del servei de l’Hospital Sant Pau.

Les dades de Salut corresponents a la setmana passada indiquen que l’increment de les infeccions respiratòries, sobretot de la grip, ha provocat un augment de l’activitat assistencial del 5,3% i un 11,4% en comparació amb els últims 30 dies, és a dir, nivells "habituals" en aquestes dates de virus hivernals, segons va destacar el Govern dimecres.

Ara bé, en la setmana actual, just després de la nit de Nadal, s’estan registrant increments d’assistència als hospitals superiors, relacionats amb l’augment de les celebracions que es van produir el cap de setmana passat i que van continuar per Nadal i Sant Esteve, i amb el tancament dels centres de salut durant els dies festius. A falta de conèixer les dades oficials, l’estimació de la Societat Catalana de Medicina d’Urgències és que l’assistència en les urgències hospitalàries ha crescut entre un 15% i el 30% en funció del tipus d’hospital. Per exemple, en el servei que dirigeix Puig, l’increment és del 33%.

"Es tracta d’una pressió assistencial molt més elevada a la d’altres anys en aquestes dates, que està relacionada amb un pic epidèmic de grip que és superior al de l’any passat i més elevat del que s’havia previst, probablement relacionat amb un increment molt important dels contagis entre els nens", explica.

Infants i adolescents

De fet, les dades de Salut referents als dies compresos entre el 18 i el 24 de desembre ja indiquen aquesta corba ascendent: les infeccions respiratòries han passat de 67.521 casos la setmana anterior a 71.647 persones contagiades en els dies previs a la nit de Nadal. En la població pediàtrica la positivitat de grip és del 42% dels tests fets. Els contagis en aquest període es van doblar en el rang de 0 a 4 anys i van ser més del doble entre els 5 i els 14 anys.

Per contra, el virus respiratori sincitial (VRS) en menors està en descens a causa del bon resultat de la primera campanya d’immunització dels nadons. La covid també està registrant a Catalunya descensos en contagis i hospitalitzacions. Tanmateix, s’està produint un "augment per sobre de l’esperat" de les pneumònies diagnosticades.

Per tant, la barreja de virus que està provocant una alta activitat en les urgències hospitalàries s’està traduint en un augment en les esperes dels pacients no crítics. La mitjana de l’espera, segons la Societat Catalana de Medicina d’Urgències, ha passat d’entorn d’una hora a entre dues i tres en els malalts de baixa complexitat.

Així mateix, s’està notant, segons la doctora Puig, una "falta d’espais" de boxes i sales d’espera, que llueixen aquests dies més atapeïdes que de costum. Malgrat això, Salut ha llançat un missatge de "calma", en un comunicat en el qual el Govern català assegurava aquest dimecres que el sistema sanitari català "compta amb els dispositius assistencials preparats per donar resposta a l’increment de la circulació de virus respiratoris".

Falta personal

Amb tot, segons recorda Jordi Mestres, vocal de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), hivern rere hivern "es produeix saturació de les urgències i el reforç de la plantilla no equival a una plantilla completa", ja que hi ha efectius de vacances.

Notícies relacionades

En el cas dels centres de salut, l’increment de la pressió assistencial va ser, entre el 18 i el 24, del 5%. Després de diversos dies tancats per les festivitats de Nadal, aquest dimecres hi va haver "molta afluència", com sol passar després de cada pont. Però la previsió és que els pròxims dies "vagi a més" a causa del descens de les temperatures i de l’increment de les interaccions en el que queda de Nadal.

En aquesta situació, és difícil de preveure en quin moment la grip tocarà sostre i tampoc es pot determinar, de moment, per què se n’està registrant una allau de casos. Un dels motius, "però segurament no és l’únic factor", segons la doctora Puig, és que la cobertura vacunal de la grip és inferior a la que es va dur a terme l’any passat.