La Generalitat es compromet a regenerar el Siurana

Els agricultors del Baix Camp usaran aigua regenerada per regar i així es posarà fi gradualment al transvasament del riu, un compromís que acontenta els ecologistes.

La Generalitat es compromet a regenerar el Siurana

Guillem costa

2
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Fa anys que el transvasament del riu Siurana a Riudecanyes genera polèmica. Amb la sequera, es va deixar de transvasar aigua perquè no hi havia existències, però al Priorat es manté la queixa històrica per la situació precària de la conca del Siurana, que no disposa d’aigua precisament perquè el recurs s’ha utilitzat per proveir els agricultors de Riudecanyes (Baix Camp). Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, el Govern ja treballa en un pas definitiu que podria servir per rubricar la pau en aquesta guerra de l’aigua.

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) està pendent del permís d’Infraestructures de la Generalitat per actuar d’urgència i fer obres a la depuradora de Reus perquè produeixi aigua regenerada per als pagesos de Riudecanyes. D’aquesta manera, es reduirà considerablement el transvasament d’aigua des de Siurana. Es licitarà un projecte de més de dos milions d’euros que permetrà disposar d’entre quatre i cinc hectòmetres cúbics d’aigua regenerada, més que suficient per garantir l’agricultura al Baix Camp.

¿Això posarà el punt final definitiu al transvasament? El director de l’ACA, Samuel Reyes, en conversa amb aquest diari, no és tan taxatiu, però sí que reconeix que el transvasament Siurana-Riudecanyes del futur serà molt diferent del que s’ha viscut fins ara: "El Siurana té dret a millorar qualitativament. D’aquí cinc anys hi pot continuar havent una connexió perquè hi ha uns drets, però el riu s’ha de preservar, és Xarxa Natura 2000".

Projectes més ambiciosos

Reyes no només planteja anar disminuint la quantitat d’aigua transvasada, sinó que va un pas més enllà i parla d’un projecte de restauració ambiciós. "He visitat la zona i les entitats ambientals tenen raó en gran part de les seves queixes. La nostra intenció és realitzar una actuació de recuperació hidromorfològica. Ja he demanat al director de l’àrea de gestió del medi que es posi en contacte amb associacions de la zona per analitzar com ha de ser aquesta restauració", diu el director de l’agència. "Per a nosaltres això és una prioritat en l’agenda".

El que planteja el Govern, a través de l’ACA, és que l’hàbitat fluvial recuperi el seu estat original. "Si puntualment cal eliminar algun arbre perquè els ecosistemes, amb menys aigua, es puguin preservar, ho podem estudiar", comenta Reyes. Informa que estan dialogant amb la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) sobre els cabals ambientals.

Notícies relacionades

Aquest projecte es desenvoluparà com a prova pilot perquè l’ACA té competències compartides amb la CHE a la conca de l’Ebre. En paral·lel hi ha tres actuacions similars més, centrades a millorar l’estat ambiental de trams del riu Ebre a les localitats de Flix i Benissanet.

En el cas del Siurana, l’escenari és delicat perquè ha baixat tan poca aigua pel riu que el curs s’ha anat transformant. El riu s’aprima i es tanca, i la vegetació augmenta. ¿I això com es pot resoldre? Amb una actuació molt concreta que tingui en compte la falta d’aigua en aquest riu. "Es requereix que, de tant en tant, es deixi fluir gran quantitat d’aigua pel curs del riu perquè els fangs es moguin. Això ho han de tenir molt clar", adverteix Andreu Escolà, membre del GEPEC.