Avança la llei perquè els delictes sexuals a nens no prescriguin

ERC, Junts, Comuns i PSC impulsen al Parlament una proposició que respon a la petició de les víctimes i de diverses associacions. L’objectiu és que arribi al Congrés perquè sigui debatuda

Avança la llei perquè els delictes sexuals a nens no prescriguin

PATRICIA MARTÍN

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

El PSC, ERC, Junts i En Común Podem van registrar ahir una proposició de llei al Parlament de Catalunya destinada a fer que les agressions sexuals greus contra els nens no prescriguin. El text és fruit del treball de la comissió de la Cambra que investiga la pederàstia a l’Església. Els quatre partits fa mesos que porten a terme intenses negociacions i finalment el text legal, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, inclou la imprescriptibilitat dels delictes comesos contra menors i castigats amb una pena màxima de presó igual o superior a cinc anys, tal com reclamaven les víctimes i les plataformes en defensa de la infància.

Els partits catalans han decidit obrir el focus i la proposta legal recull que no prescrigui cap delicte sexual greu comès contra un nen o adolescent, i no només d’aquells relacionats amb l’escàndol dels abusos a l’Església. Per exemple, proposa que no caduquin els delictes de prostitució de menors o de captació de nens amb finalitats d’exhibició o de pornografia. S’hi han inclòs tots els delictes contra la llibertat sexual que tenen la consideració de greus, segons la classificació continguda a l’article 13.1 del Codi Penal.

A més, en la resta dels delictes sexuals contra menors, la proposta legal modifica l’inici del còmput de la prescripció a fi que la vícti ma tingui, com a mínim, fins als 50  anys per denunciar els fets, cosa que s’aconsegueix elevant l’inici del termini a partir del qual comença a comptar la prescripció als 45 anys de la víctima. En l’actualitat i amb l’ampliació introduïda en la llei de protecció infantil, els terminis comencen a córrer quan la víctima té 35 anys, cosa que en la pràctica implica que es pugui denunciar entre els 40 i els 45 anys i, només en els casos especialment greus, fins als 55 anys.

Iniciativa pionera

El Parlament no té competències per reformar el Codi Penal però sí que pot presentar una proposició de llei d’iniciativa autonòmica al Congrés perquè sigui presa en consideració i aprovada. Així va passar, per exemple, amb l’Estatut, i és el que els partits catalans esperen per a la pionera iniciativa de la imprescriptibilitat, que podria tirar endavant amb el suport del PSOE, Sumar, ERC i Junts a les Corts. De fet, el text legal ja ha sigut compartit amb el Ministeri de Justícia.

L’aprovació per part del Parlament no s’endarrerirà, ja que la llei es registrarà pel procediment de lectura única, amb l’objectiu d’accelerar el procés i que rebi el vistiplau en un ple sense passar per comissió i sense el llarg procés de les esmenes.

Notícies relacionades

La negociació ha tingut lloc de manera prèvia per part dels partits que han decidit participar en la comissió que està investigant la pederàstia a l’Església, en la qual el PP, Cs i Vox es mantenen al marge.

La comissió és pionera a Espanya. Quan va donar veu a les víctimes, aquestes van reclamar amb vehemència la necessitat que hi havia que els delictes sexuals sobre nens no prescriguin, ja que quan alguns afectats tenen ja la fortalesa psicològica per denunciar el seu cas es troben que el delicte ja ha prescrit, cosa que afavoreix la impunitat.

Temes:

Parlament