"I el premi al fòssil del dia és per a..."

Els activistes presents a la capital dels Emirats Àrabs munten una ‘performance’ per guardonar els països «més contaminants i hipòcrites» de la cimera

"I el premi al fòssil del dia és per a..."

KONRAD SKOTNICKI / CAN

1
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Tan aviat com el sol es pon a Dubai, una melodia aclaparadora envaeix l’ambient. Les notes de Jurassic Park comencen a retrunyir amb força a l’avinguda principal de la cimera del clima. Els assistents es miren desconcertats intentant entendre què està passant. De cop, un focus il·lumina un improvisat escenari i un cavaller emmascarat pren la paraula. "Dames i cavallers, benvinguts a l’entrega dels premis més vergonyosos de la història", clama. "Són els premis al fòssil del dia. Als més contaminants. Als més hipòcrites. Als grans impostors que són entre nosaltres en aquesta cimera", afegeix en to jocós davant desenes de curiosos.

Notícies relacionades

Ja fa dies que un grup d’activistes de la plataforma ecologista Climate Action Network entrega aquests sarcàstics guardons a les empreses, països i entitats que "estan actuant de manera hipòcrita" durant aquesta cimera del clima. Aquests "infames trofeus" ja han sigut entregats als Estats Units, "per ser el productor més gran del món de petroli i gas"; Rússia, "per continuar impulsant acords petrolífers"; Japó, "per continuar estirant el carbó tot i tenir alternatives disponibles"; i Vietnam, "per parlar de polítiques verdes mentre empresona els ecologistes més importants del país". També se’n va entregar un a la Unió Europea per ser "el primer gran focus de contaminació del planeta" i "entorpir les negociacions sobre el fons de pèrdues i danys de la crisi climàtica".

"Aquests premis són per reconèixer l’esforç d’aquells països que són els millors sent els pitjors. A tots els que estan fent el possible per fer el menys possible. A tots els que discuteixen durant hores i hores sobre una coma, un parèntesi o una paraula en comptes de prendre decisions reals que ajudin a fer front a aquesta crisi", explica el presentador mentre pregunta si entre el públic hi ha algun representant dels països premiats que s’atreveixi a recollir el premi i pujar al podi dels més "contaminants i hipòcrites". Mentrestant, al seu costat, un fòssil de tiranosaure gegant sacseja les seves urpes per celebrar la postura dels "ancorats en el passat" i que "es neguen a erradicar de les seves fronteres els fòssils" com ell.

Temes:

Vietnam Focus