Igualtat insta l’entorn de les maltractades a denunciar

Les famílies de la meitat de les dones assassinades aquest any coneixien el maltractament i no ho van denunciar. 55 dones han perdut la vida.

Igualtat insta l’entorn de  les maltractades a denunciar

olga pereda

1
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

Des de principis del 2023, 55 dones han mort assassinades per les seves parelles o exparelles, un nombre que supera el registrat en tot el 2022 (49). De les 55 víctimes mortals, 42 no havien presentat cap denúncia i en el cas de 22 (més de la meitat), les seves famílies sí que coneixien l’existència dels maltractaments, però tampoc ho van denunciar. Són dades que ahir va donar la nova ministra d’Igualtat, Ana Redondo, i el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, després de reunir-se per abordar el repunt de la violència de gènere. Tots dos van posar èmfasi en la necessitat de denunciar.

"No és un assumpte privat"

Notícies relacionades

I a això dedicarà el Govern una nova campanya que no només anirà dirigida a les víctimes, sinó als seus familiars i entorn. "Entenem que no és fàcil denunciar, però l’Estat és capaç de protegir les víctimes. Quan una víctima no vol denunciar els responsables som tota la societat. La violència masclista no és un assumpte privat, és un atac al model de convivència", va assegurar Marlaska.

"No es pot carregar més les dones, que a més de viure una situació terrible de terror diari també hagin de denunciar. Moltes vegades no poden, però els entorns ho coneixen, poden denunciar, són essencials en aquesta defensa", va asseverar Redondo. També va assegurar que la violència masclista és un problema estructural difícil d’atallar, però que la tendència és a la baixa malgrat pics com el que ha passat aquest 2023.