El ministre Puente assegura que Aragonès va validar l’acord per desactivar la vaga de Renfe i Adif

David Castro

1
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Cridava l’atenció que el Govern central hagués negociat la desconvocatòria de la vaga de cinc dies de Renfe i Adif sense el concurs de la Generalitat, que al cap i a la fi és l’Administració que tindrà la majoria en la nova societat mixta pública que gestionarà Rodalies. El ministre de Transport i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, ha explicat aquest divendres a RAC1 que dijous a primera hora va trucar al president per detallar-li el seu full de ruta en la reunió que a la tarda tenia agendada amb els sindicats ferroviaris. Sempre segons el ministre, Pere Aragonès li va donar el vistiplau als seus plantejaments.

Un tren de Rodalies, a l’estació de Barcelona Sants /

MANU MITRU
Notícies relacionades

Fonts de Palau confirmen la trucada: «El ministre li va explicar que proposaria als sindicats un espai de negociació per garantir les condicions laborals, com nosaltres també hem dit des del primer dia». Puente va prometre als sindicats mantenir els llocs de treball tal com estan, amb totes les seves condicions actuals. També els va garantir mobilitat laboral entre els diferents operadors, cosa que també s’havia exposat repetidament després de l’acord al qual PSOE i ERC van arribar el 3 de novembre com a condició indispensable perquè els independentistes recolzessin la investidura de Pedro Sánchez com a president del Govern central.

Falta concretar

Aragonès va recordar al ministre que qualsevol acord amb els sindicats «havia de respectar l’acord de traspàs», una cosa a què, segons el Govern, es va comprometre. Poques hores després, i tan sols dos dies després d’haver assumit el càrrec, Puente va aconseguir calmar les aigües ferroviàries i evitar les cinc jornades de vaga que haurien obligat a cancel·lar 1.550 trens de passatgers i gairebé mil de mercaderies. L’amenaça de mobilitzacions, no obstant, segueix sobre la taula, ja que els sindicats han donat tres setmanes al Govern central perquè concreti negre sobre blanc les promeses sobre el manteniment de les condicions laborals de la plantilla.