Primer semestre del 2023
La delinqüència creix un 14% a Manresa i un 13% a Molins
Els episodis vandàlics que en els últims dies han viscut Manresa i Molins de Rei han avivat el debat sobre la inseguretat i l’incivisme. Aquest mateix dijous, 2.000 persones es van concentrar a la capital del Bages per reclamar mesures com més presència policial als carrers.
La capital del Bages ha registrat 38 baralles multitudinàries, 18 més que en el mateix període del 2022
Per als convocants d’aquesta protesta la batalla campal del 23 de setembre en ple centre i a plena llum del dia no és una «anècdota aïllada», sinó una «inèrcia negativa». També la Conselleria d’Interior coincideix que aquests episodis «no són puntuals. Són similars» i el conseller Joan Ignasi Elena parlava de «fenomen global».
«Després de la pandèmia, notem molt que han augmentat els casos de baralles tumultuàries»
Sindicat FEPOL
Obrint el focus més enllà d’aquests recents incidents explosius, l’últim balanç de criminalitat publicat pel Ministeri de l’Interior amb dades del primer semestre d’aquest 2023 sí que detecta un augment de la delinqüència del 14,1% en el cas de Manresa i del 13,4% en el cas de Molins de Rei respecte al mateix període del 2022.
Aquesta xifra correspon al que Interior flama ‘criminalitat convencional’, categoria que inclou els homicidis, els delictes de lesions i baralles tumultuàries, els segrestos, els delictes contra la llibertat sexual, els robatoris amb violència i intimidació, els robatoris amb força en domicilis o establiments, els furts, les sostraccions de vehicles o el tràfic de drogues.
Si ens fixem en les baralles multitudinàries, les dades d’Interior també reflecteixen un augment en el cas de Manresa, on s’han produït 38 baralles entre gener i juny, 18 més que en el mateix període del 2022, quan en van ser 20. Això suposa un augment del 90%.
No és el cas de Molins, on la xifra ha anat a la baixa: s’ha passat de sis a quatre, un descens del 33%. A Vic, on també hi ha hagut aldarulls al carrer, l’augment és mínim: de 10 s’ha passat a 11, un augment del 10%.
«Després de la pandèmia, notem molt que han augmentat els casos de baralles tumultuàries, sobretot en zones d’oci amb baralles, apunyalaments o agressions sexuals», explica Toni Castejón, portaveu del sindicat majoritari dels Mossos d’Esquadra, SAP-FEPOL. «Quan hi ha un avís de baralles multitudinàries d’aquest tipus i hi arriben els Mossos, sabem que la resposta a l’arribar-hi serà la mateixa: tots s’encaren contra la policia», afegeix.
Quant als robatoris i furts, a Manresa s’ha passat dels 750 delictes en el primer semestre del 2022 als 1.196 d’aquest 2023. A Molins, s’ha passat dels 211 delictes als 244.
La violència per part dels delinqüents és un fet que preocupa. «La preocupació que em fan arribar els policies és extrema», assegura Castejón. «El que abans es resolia amb dues patrulles ara necessita una intervenció d’ordre públic». Castejón parla d’«una degradació de la seguretat», i de «realitats que els polítics no volen veure». Però sobretot denuncia que «la conseqüència legal d’atemptar contra la policia és mínima, la pena per atemptat a l’autoritat ha de canviar».
- La transformació de la ciutat La plaça de les Glòries entra en la recta final de la seva metamorfosi
- Ciclisme Crítiques a l’UCI per la mort de la suïssa Muriel Furrer
- El repte de la dependència Les filles carreguen més amb la cura dels avis
- FENOMEN LITERARI Enganxades a la literatura romàntica
- Crònica rosa Sexe, mentides i cintes de vídeo (a l’espanyola)
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Benestar a les empreses Lideratge, la clau de la salut mental a la feina
- Multimèdia | Guerra a Israel i Gaza: així evoluciona el conflicte
- 1,5 petabytes per emetre la Copa Amèrica de vela
- Premi BBVA a la Sostenibilitat Empresarial. El procés La sostenibilitat, en l’adn de les empreses