La Universitat de Barcelona i la UAB compartiran la formació dels seus estudiants

Jordi Otix

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Universitat de Barcelona (UB) i la UAB han firmat aquest dijous un acord pioner que permetrà la formació conjunta dels alumnes de les dues institucions. El primer pas d’aquesta aliança serà l’intercanvi de places de pràctiques en hospitals i centres sanitaris per als alumnes de sisè curs del grau de Medicina. Així, aquests estudiants podran triar entre fer pràctiques en un hospital de la universitat on cursen el grau o bé escollir-ne un de l’altra universitat.

Els alumnes de sisè de Medicina podran fer pràctiques a qualsevol dels hospitals de les dues universitats

¿Per què començar per Medicina? El degà de la Facultat de Medicina de la UAB, Salvador Navarro, ha explicat que la necessitat d’augmentar el nombre de places del grau de Medicina ha sigut el «detonant» per iniciar aquesta col·laboració en la formació pràctica.

La UB té cinc hospitals universitaris (l’Hospital Clínic Barcelona, l’Hospital Universitari de Bellvitge, l’Hospital Sant Joan de Déu, el Complex Hospitalari Moisès Broggi - Consorci Sanitari Integral i l’Hospital Universitari Mútua Terrassa), mentre que la UAB en té quatre (l’Hospital Vall d’Hebron, l’Hospital de Sant Pau, l’Hospital Germans Trias i Pujol i l’Hospital Universitari Parc Taulí).

El conveni contempla que els estudiants, a més de tenir com a possibles destinacions de pràctiques els hospitals i centres sanitaris de la universitat on estan matriculats, també tindran l’opció de sol·licitar un centre de l’altra universitat. Cada any les dues facultats oferiran un nombre determinat de places per aquest intercanvi i l’alumnat que vulgui optar-hi haurà de seguir un procés de selecció.

El degà de la Facultat de Medicina de la UB, Antoni Trilla, ha apuntat també altres formes de col·laboració, com l’organització d’una universitat d’estiu UB-UAB, amb l’objectiu d’oferir una activitat innovadora, original i atractiva, o la posada en marxa de noves assignatures optatives conjuntes amb personal docent de les dues facultats.

Notícies relacionades

Els rectors de la UB, Joan Guàrdia, i la UAB, Javier Lafuente, han presentat aquest dijous l’acord i han qualificat d’«històrica» la col·laboració tant per a les universitats com per als estudiants. «Avui donem testimoni al que ja és una realitat: la col·laboració acadèmica conjunta de les dues facultats de Medicina en l’àmbit de les pràctiques hospitalàries», ha dit Guàrdia, abans d’afegir que hi ha «més projectes compartits de transferència i investigació».

«Les dues universitats tenim dos sistemes hospitalaris que treballant junts poden impactar positivament en la formació dels metges i donar millor servei a la societat. Aquest acord comença en l’àmbit de la salut, però vol ser més ambiciós», ha insistit Lafuente.