Migració ‘guiada’

Un ultralleuger guia una bandada d’aus amenaçades d’Alemanya a la seva nova llar a Andalusia

Un ultralleuger guia una bandada d’aus amenaçades d’Alemanya a la seva nova llar a Andalusia

Waldrapp Project

3
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

L’ibis ermità, una au de plomes fosca i cap calb i vermell, va desaparèixer d’Europa fa segles. En el dia d’avui, només queda una població salvatge i autosuficient al Marroc i a Síria. Però gràcies al projecte Eremita, s’han intentat poblar alguns punts de la geografia andalusa, a la província de Cadis. El mateix s’està mirant d’aconseguir a la Toscana. Aquestes inestables colònies necessiten reforços amb l’alliberament de polls criats en captivitat.

Un programa europeu ‘LIFE’, centrat en la recuperació d’aquesta espècie, promou la reproducció d’aquests ocells en zoos austríacs i s’estan establint poblacions reintroduïdes a Alemanya. La idea dels professionals és connectar les poblacions del nord amb les andaluses i italianes. I per aconseguir-ho, aquests exemplars nascuts al zoo de Viena viatgen des d’Alemanya fins a Andalusia guiats per un ultralleuger. Primer van ser entrenats per aprendre a seguir l’aparell volador. Després van emprendre aquesta curiosa migració en la qual l’ultralleuger substitueix l’instint animal i actua com una espècie de google maps ermità.

Aquesta setmana, els ibis sobrevolen Catalunya. De fet, han anat fent parades als aeròdroms d’Ordis, Palafolls o Bellvei. Aquest dijous, alguns dels exemplars, espantats segurament per una au rapinyaire, segons expliquen a EL PERIÓDICO membres del grup ecologista GEPEC (Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans), s’han apartat del grup i han sigut trobats al pantà de Siurana (Priorat). En aquests moments, ja tornen a ser amb la resta de la bandada. Les dues especialistes que els acompanyen, els únics humans que aquests ibis han conegut, estan pendents de la meteorologia per decidir quan reprendre el viatge cap a la zona pròxima al delta de l’Ebre.

La bandada es troba al Penedès pendent de la meteorologia per continuar el viatge

Si tot va bé, aquest grup d’ibis ermitans s’unirà a la colònia existent a Jerez de la Frontera. Aquest serà un pas més per ampliar el conjunt de la població europea. Consolidar la migració des dels Alps fins al sud d’Europa és un èxit que encara queda una mica lluny. En el program estan implicats fins a 10 països, inclosa Suïssa, que no forma part de la Unió Europea.

La idea de les cuidadores és deixar el màxim de llibertat i tranquil·litat als animals. Saben com capturar-los i recuperar-los quan es perden i deambulen per una zona llunyana a la parada feta durant el procés, però intenten no recórrer a aquestes solucions. Les nits les passen en una gàbia per seguretat, ja que unes furgonetes acompanyen per terra aquesta migració amb tota la infraestructura necessària.

Canvi climàtic i electrocucions

Notícies relacionades

Les electrocucions són la causa principal de mortalitat d’aquesta espècie. La segona, la caça il·legal. Però malgrat aquestes dificultats, la reintroducció dels ibis comença a escriure ja una història d’èxit en el món de la conservació. L’equip que lidera el projecte Life Waldrapp adverteix de les complicacions que el canvi climàtic imposa als ibis. El canvi de les temperatures ha modificat els hàbits d’aquesta espècie i les condicions climàtiques els inciten a migrar abans del que ho feien. Per això aquest any el viatge guiat per l’ultralleuger es fa en direcció a Jerez en lloc de la Toscana.

Alguns exemplars, segons mostra l’aplicació animal tracker, s’han trobat perduts en llocs com Sarajevo, però són excepcions. El més probable és que l’actual bandada, comandada per les seves dues «mares» i els dos pilots dels aparells paramotor, acabi de creuar el cel d’Espanya i arribi a Jerez. Llavors, el futur d’aquesta espècie tan amenaçada, serà una mica més esperançador.