Coronavirus:

Brussel·les autoritza la vacuna de Pfizer adaptada contra la variant Ómicron XBB.1.5

Brussel·les autoritza la vacuna de Pfizer adaptada contra la variant Ómicron XBB.1.5
2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Després de la recomanació positiva emesa aquesta setmana per l’Agència Europea de Medicaments (EMA en les seves sigles en anglès), la Comissió Europea ha autoritzat aquest divendres la comercialització de la nova vacuna adaptada contra la variant XBB.1.5 de la Covid-19 desenvolupada pel laboratori BioNTech-Pfizer. Es tracta de la tercera vacuna adaptada que aprova la Unió Europea (UE) per combatre les subvariants emergents del coronavirus i podrà injectar-se en adults, adolescents i nens de més de sis mesos d’edat.

«La Covid-19 circularà paral·lelament a la grip estacional durant la pròxima temporada de tardor i hivern, i hem d’estar preparats», ha recordat la comissària de salut, Stella Kyriakides. Brussel·les ha aprofitat l’autorització per recordar el risc més gran que pateixen les persones vulnerables i per alertar del possible augment de la pressió sobre els hospitals i els treballadors de la salut. Per això, Brussel·les insisteix en la vacunació com a «eina més eficaç» contra la Covid-19 i el virus de la grip. «Animo totes les persones elegibles, especialment els més vulnerables, a seguir les recomanacions científiques i vacunar-se al més aviat possible», ha recomanat Kyriakides.

La decisió es produeix quan el nombre de casos torna a augmentar tot i que de moment, segons el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC) els nivells d’incidència semblen ser baixos i tenen un «impacte limitat».

D’acord amb recomanacions anteriors de l’EMA i de l’ECDC, els adults i nens a partir de 5 anys que requereixin vacunació han de rebre una dosi única, independentment del seu historial de vacunació contra el coronavirus. Els nens de 6 mesos a 4 anys podran rebre una o tres dosis depenent de si han completat un cicle de vacunació inicial o han contret el virus. 

«Forta resposta»

Els dos organismes han destacat la «forta resposta» de la vacuna adaptada contra XBB.1.5 i soques relacionades del virus que causa la Covid-19. Atès que Òmicron XBB.1.5 està estretament relacionada amb altres variants que circulen actualment, s’espera que la vacuna ajudi a mantenir una protecció òptima contra la Covid-19 causada per aquestes altres variants, així com per Òmicron XBB.1.5.

Notícies relacionades

Segons l’anàlisi de l’EMA, els efectes secundaris solen ser lleus i de curta durada. Inclouen mal de cap, diarrea, dolor articular i muscular, cansament, esgarrifances, febre i dolor o inflor al lloc de la injecció i «en rares ocasions es poden produir efectes secundaris més greus».

Com és habitual, l’autorització es produeix després d’una rigorosa avaluació per part de l’EMA, en el marc del seu mecanisme d’avaluació accelerada i la Comissió Europea també ha autoritzat aquesta vacuna adaptada mitjançant un procediment accelerat per permetre als estats membre preparar-se a temps per a les seves campanyes de vacunació tardor-hivern. Com en ocasions anteriors, ara seran les autoritats nacionals dels estats membre de la UE els que determinin com utilitzar aquesta vacuna a les campanyes nacionals de vacunació, tenint en compte factors com les taxes d’infecció i hospitalització, el risc per a les persones vulnerables i la disponibilitat de la vacuna. Segons Brussel·les, la modificació del contracte amb la farmacèutica BioNTech-Pfizer firmada el maig del 2023 garanteix que els estats membre continuaran tenint accés a vacunes adaptades a les noves variants.