Pederàstia a l’Església

La indemnització de les víctimes d’abusos sexuals a l’Església, una assignatura pendent

L’únic monjo pederasta de Montserrat que ha investigat la justícia, a un pas del judici

El monjo de Montserrat Andreu Soler va ser un «depredador sexual»

Manuel Barbero, el primer padre denunciante: No ha habido justicia con el caso Maristas.
Destapó los abusos sexuales cometidos en los colegios de esta orden
Atiende a EL PERIÓDICO coincidiendo con el fallo del Tribunal Supremo que allana el camino de la cárcel para Joaquim Benítez, el profesor que violó a su hijo

Manuel Barbero, el primer padre denunciante: No ha habido justicia con el caso Maristas. Destapó los abusos sexuales cometidos en los colegios de esta orden Atiende a EL PERIÓDICO coincidiendo con el fallo del Tribunal Supremo que allana el camino de la cárcel para Joaquim Benítez, el profesor que violó a su hijo / ZOWY VOETEN

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La fiscalia ha sol·licitat que l’Abadia de Montserrat respongui econòmicament per un dels seus membres, el germà Gabriel, en cas que aquest resulti condemnat a pagar 15.000 euros d’indemnització al menor que l’ha denunciat per abusos sexuals, segons les fonts consultades per EL PERIÓDICO. Si això acaba passant –i l’organització religiosa acaba gratant-se la butxaca per reparar per ordre d’un jutge una víctima de la pederàstia d’un dels seus membres–, serà la primera vegada que ho fa públicament. Tot i que no la primera vegada que paga. 

Montserrat ja havia arribat almenys a un acord amb una de les seves víctimes. Anys enrere, la institució va pagar 7.200 euros a Miguel Hurtado, tal com el mateix activista va revelar anys més tard, el gener del 2019, quan va acudir a la premsa per destapar els abusos sexuals que havia sofert de petit per part del monjo Andreu Soler i com el monestir va mirar d’ocultar-los.

Acords econòmics

Com l’abadia, altres organitzacions religioses han arribat a acords econòmics en el passat amb víctimes que han patit abusos sexuals que ja han prescrit. Però gairebé sempre han sigut pactes segellats en un despatx a porta tancada. Únicament l’Institut Germans Maristes va crear una comissió de reparació que va arrencar el febrer de 2020 –va haver d’esquivar la pandèmia– i va acabar gairebé un any després amb l’assumpció d’abusos perpetrats contra 25 dels seus exalumnes que es va indemnitzar amb uns 400.000 euros en total.

No hi ha hagut cap altre procés similar en el panorama català des que EL PERIÓDICO va començar a destapar la pederàstia enterrada a les seves escoles el febrer de 2016, amb el cas Maristes, precisament. Perquè aquesta reparació cristal·litzés va ser clau la insistència de Manuel Barbero, el pare del denunciant amb qui aquest diari va iniciar una investigació periodística que es va saldar amb més d’un centenar de víctimes i una vintena de professors acusats en centres de bona part del territori català. 

Silenci en els jesuïtes

La institució dels Germans de la Salle, en canvi, no ha indemnitzat econòmicament cap víctima, segons un portaveu, que remarca que si s’hagués arribat de manera confidencial a algun acord puntual en el passat amb afectats tampoc estarien en condicions de confirmar-ho. 

La Companyia de Jesús a Catalunya, segons una portaveu, sí que ha indemnitzat alguna de les seves víctimes. Des del 2021 disposa d’un òrgan «extern», especialitzat en aquest tipus de processos, que valora el cas i estableix la reparació, tenint en compte la correspondència amb casos similars judicialment resolts. No han fet públic quantes han sigut ni els diners totals invertits.

Claretians

Notícies relacionades

Per la seva banda, els Missioners Claretians a Catalunya, una orde amb menys denúncies que la resta de les citades més amunt fins ara, tampoc ha reparat cap exalumne. A través d’un portaveu remarquen que «no han rebut cap tipus de demanda» relativa a una possible indemnització per part de les víctimes. 

Des del Monestir de Montserrat, amb tres monjos acusats i amb al voltant d’una quinzena de víctimes localitzades, s’expressen en termes semblants als claretians. No s’ha indemnitzat cap afectat perquè tampoc cap ho ha reclamat.