Abusos a l’Església

L’únic monjo pederasta de Montserrat que ha investigat la justícia, a un pas del judici

Una víctima revela l’ocultació d’abusos sexuals a Montserrat

La novena víctima del monjo Soler: «Va abusar de mi després d’un càncer i un intent de suïcidi»

La família de la víctima del tercer monjo denunciat a Montserrat: «Ens va trencar el cor»

L’únic monjo pederasta de Montserrat que ha investigat la justícia, a un pas del judici
5
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Tres monjos de l’abadia de Montserrat han sigut acusats de pederàstia fins ara. Però només un d’ells serà jutjat pels seus delictes: el germà Gabriel. La instrucció que s’ha portat a terme en un jutjat de Manresa contra aquest clergue, l’únic dels tres religiosos amb delictes no prescrits, ja ha finalitzat. Segons les fonts consultades per EL PERIÓDICO, la fiscalia sol·licita una pena de cinc anys de presó i l’acusació particular, per la seva banda, demana que se’l condemni a sis anys de privació de llibertat. Les dues parts, que reclamen l’obertura del judici oral contra el germà Gabriel, consideren que aquest religiós ha de reparar econòmicament la víctima, mentre que el ministeri públic remarca que l’abadia ha de respondre subsidiàriament.

Les dues acusacions, a més, creuen que el monjo, el nom real del qual és Jaume S., tenia una gran ascendència sobre la víctima, per a qui era un guia «personal» i «espiritual». El religiós, remarquen en els seus escrits, es va aprofitar d’aquesta condició de superioritat i, a més, es va servir de l’alcohol per persuadir el menor –que tenia 16 anys i encara era abstemi– i poder abusar sexualment d’ell.

L’únic dels tres

El primer monjo acusat de pederàstia a l’abadia va ser Andreu Soler. L’activista Miguel Hurtado va revelar els seus abusos en una entrevista amb EL PERIÓDICO publicada el gener del 2019. Montserrat, per trampejar aquest temporal, va impulsar una comissió interna. Abans que finalitzés el 2019, va presentar les seves conclusions. El grup de treball que la va portar a terme va remarcar que Soler es va comportar durant dècades com un depredador –aquest diari va arribar a comptabilitzar nou víctimes diferents– i també va informar que, amb les seves indagacions, havia tingut constància de dues víctimes més d’un segon monjo. Les inicials d’aquest segon clergue són V. T. M., que va abusar de dos menors el 1968 i va deixar l’orde religiós el 1980.

Tant els abusos de Soler, que a més va morir el 2008, com els del segon monjo estaven prescrits i cap d’ells va haver d’afrontar cap procés judicial per aquests delictes. No obstant, el germà Gabriel, el tercer monjo acusat de pederàstia sí que serà jutjat pels seus abusos. Els fets van passar el maig del 2019 i la víctima els va denunciar dos anys més tard, el juny del 2021.

Coordinador de Montserrat Jove

El maig del 2019, el germà Gabriel tenia 39 anys i era vicerector del santuari de Montserrat i un dels coordinadors de Montserrat Jove, una iniciativa que consisteix a organitzar dues trobades anuals per a 40 menors que acudeixen al monestir a reflexionar. En una d’aquelles jornades va conèixer la víctima. Es va generar entre tots dos una relació més estreta i Gabriel es va convertir en algú de la màxima confiança de l’adolescent.

En el marc d’aquesta amistat, Gabriel va convidar la víctima a passar un cap de setmana a l’abadia, entre el 3 i el 5 de maig. Gabriel va pagar de la seva butxaca una habitació per al menor i va abusar suposadament d’ell, després d’emborratxar-lo, durant dues nits consecutives, segons recull la denúncia als Mossos d’Esquadra. Per vèncer la seva resistència, va usar una ampolla de cava que el propi menor li havia regalat. Era un obsequi dels seus pares, que agraïen així a Gabriel una invitació per ajudar el seu fill a suportar alguns problemes i dubtes que afligien la víctima, i és que aquest era el grau de confiança que la família de l’adolescent, i el mateix noi, tenia dipositada en Gabriel.

Abusos paral·lels a la comissió

Els abusos sexuals denunciats es van produir, per tant, dins del recinte de l’abadia i, curiosament, mentre estava en marxa la comissió abans citada per aclarir els abusos del primer monjo, Andreu Soler.

Per perpetrar els abusos, el germà Gabriel, es va valer, segons les acusacions, d’una posició de superioritat que facilitava el seu contacte amb menors, com havien fet en el passat Soler i l’altre clergue pederasta. El primer ho va fer des del seu càrrec al capdavant de l’escolania –el cor litúrgic–; el segon, com a màxim responsable de l’agrupació d’escolta dels Nois de Servei, i el germà Gabriel, el tercer, gràcies a les trobades de Montserrat Jove.

El jutjat de Manresa que instrueix la denúncia recollida pels Mossos va citar a declarar, la tardor del 2021, el germà Gabriel. Segons les fonts judicials consultades per aquest diari, el monjo va admetre en seu judicial el contacte sexual amb el menor, però va mantenir que les dues trobades que van compartir van ser consentides. A Espanya l’edat mínima per consentir una relació sexual és de 16 anys.

Vicerector del santuari

El germà Gabriel va iniciar el noviciat el 2004 i el 2010 es va comprometre solemnement amb l’organització monàstica. Entre el 2012 i el 2017 va estudiar Història de l’Església a Roma i va iniciar un doctorat que el 2021 estava a punt d’acabar. El 2017 va ser ordenat com a diaca. El 2018 va ser nomenat vicerector del santuari de Montserrat.

Notícies relacionades

Un portaveu de l’abadia ha explicat a EL PERIÓDICO que Gabriel continua formant part de la comunitat, però ha remarcat que actualment no manté contacte amb menors.

El 2013 va ser escollit per protagonitzar el capítol que la sèrie ‘Joves amb IVA’ del Centre d’Estudis Jordi Pujol va dedicar a l’abadia. Sobre la seva condició de monjo, va dir això: «Per a mi no és un pes no haver-me casat, no tenir família. És una opció de vida i cal ser conseqüent. I, si realment és una opció de vida que surt de tu, que és sincera, tampoc tens la sensació d’haver renunciat a la teva vida». Segons la víctima, el monjo li va insistir que els vots no li impedien mantenir relacions sexuals –fals– i que únicament li prohibien contraure matrimoni.