Un fals vistaire abusava de menors migrants fent-los creure que els fitxaria per a clubs de Barcelona

Guillem Sánchez

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els Mossos d’Esquadra han detingut un home d’uns 60 anys i de nacionalitat espanyola per abusar sexualment d’almenys dos menors. Segons la fonts consultades per EL PERIÓDICO, el pederasta es feia passar per un vistaire de clubs de futbol de Barcelona per entabanar les seves víctimes, que a més pertanyen a capes socials vulnerables. El sospitós arrossega diversos antecedents penals per fets similars comesos en el passat, però actualment es trobava en llibertat després de complir les successives condemnes. Els policies sospiten que hi podria haver més afectats.

Els Mossos van tenir coneixement de l’activitat d’aquest agressor sexual gràcies a un club de Barcelona, que va avisar que havia tingut constància de la seva existència a través d’una família. Els pares d’un menor havien preguntat als responsables d’aquest club si era cert que aquest home que havia contactat amb el seu fill era realment un observador que treballava per a ells. El club, alarmat, va negar a aquests pares qualsevol vincle amb aquest presumpte observador i va denunciar els fets.

Agents de la Unitat de Investigació de la comissaria del districte de Sant Martí van arrencar unes indagacions que van permetre arribar fins al sospitós, que van poder identificar perquè utilitzava el seu nom real. El primer que va cridar l’atenció als investigadors és que es tractava d’un home amb antecedents policials eliminats. És a dir, havia sigut detingut en el passat però, tal com preveu la llei, havia reclamat que aquests fossin esborrats després de saldar el seu deute amb la justícia.

Condemnes penals

Els investigadors van esbrinar que les detencions del passat tenien relació amb causes judicials per les quals va acabar condemnat. En totes les ocasions, per delictes vinculats a l’abús sexual de menors. Per aquestes agressions, a més, va complir condemna a la presó. Els Mossos van començar a seguir-lo.

Així els policies van descobrir que es tractava d’un treballador d’una empresa de seguretat privada. I que disposava d’un local a la Llagosta (Vallès Oriental), en uns baixos ubicats a prop de la plaça de Catalunya de la població, una zona residencial de blocs de vivendes. El seu temps lliure, van observar els policies, el passava rondant per parcs i camps de futbol de Barcelona. Quan detectava una possible víctima, s’hi acostava i li explicava que l’havia vist jugar a futbol, que tenia talent i que ell treballava d’observador per a clubs de futbol com la Penya Barcelonista Barcino, Penya Barcelonista Cinc Copes i el Futbol Club Sant Martí.

El fals vistaire

Segons les fonts consultades, no tenia tampoc inconvenient a entaular relació amb els pares de la víctima, amb qui mantenia el seu rol de presumpte vistaire i representant d’aquests clubs. Escollia famílies vulnerables, majoritàriament d’origen migrant, a les quals podia convèncer més fàcilment. En aquest context, s’emportava suposadament els menors al seu despatx de la Llagosta amb l’excusa de fer proves d’esforç i comprovacions de caràcter físic. Era llavors quan la policia catalana considera que cometia els abusos sexuals, que, de moment, no consta que excedissin dels tocaments.

La investigació es va precipitar dijous quan, durant un d’aquests seguiments, els investigadors van observar que se citava amb un menor a Barcelona, que el muntava al seu cotxe i que conduïa fins a la Llagosta. Els agents van veure que aixecava la persiana metàl·lica del local de l’empresa de seguretat privada –fora de l’horari comercial– i que hi entraven ell i el menor. Van decidir intervenir. Segons fonts policials, ja li havia tret la samarreta al menor quan van entrar a l’establiment.

Nervis i intent d’agressió

Segons els veïns, el sospitós va ser arrestat cap a la una del migdia i a continuació va començar un registre al local, en presència del sospitós, que es va allargar durant hores. La presència policial al local d’aquest veí va cridar l’atenció. I aviat es va córrer la veu que l’amo del local de les alarmes era un pederasta. «Era un home molt insuls», explica la propietària d’una peixateria ubicada a pocs metres del local de l’investigat. «Sempre vestia igual: pantalons de color marró clar i una americana. Conduïa un cotxe molt antic. Arribava cap a les cinc de la tarda, aixecava la persiana, es ficava a dins i a les vuit tancava i marxava. Però mai vaig veure que entrés amb algun nen», resumeix.

Malgrat que ningú a la Llagosta el coneixia, el fet que al veïnat se sabés que els Mossos l'arrestarien per «ser un pederasta», afegit al fet que el seu local està situat just al davant d’un parc infantil, va alarmar alguns pares. Dos d’ells es van acostar als agents per preguntar si havia tocat nens del barri. «Em van dir que no», explica l’Ángel, un dels dos pares. «Però em vaig quedar de tota manera fins que el traguessin, per mirar-lo a la cara», explica.

Notícies relacionades

Quan va sortir, l’Ángel va estar a punt de colpejar-lo. «El vaig veure i em va sortir així. Tinc dues filles i vaig voler pegar-li pels pares de les seves víctimes però em van agafar», reconeix. Un altre pare li va llançar una ampolleta de cervesa.

A presó preventiva

El fals vistaire va ser detingut aquell dijous a la tarda i va passar a disposició judicial dissabte a primera hora del matí. El jutjat que ha instruït la causa, després d’interrogar-lo, va ordenar que ingressés preventivament a la presó. Els investigadors se centren ara a mirar d’esbrinar si va abusar de més menors jugant amb la il·lusió de convertir-los en jugadors de futbol.