Tornada al col·le a Catalunya

Només el 57,5% de famílies han utilitzat el xec escolar de 100 euros del Govern

2
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A dos dies de la tornada a l’escola, el 80% de les famílies catalanes han activat el xec escolar de 100 euros –dividit en dos vals de 50 euros cada un– que el Govern va posar a disposició de tots els alumnes d’educació primària per comprar material per a aquest curs que ara comença. I només el 57,7% n’ha fet ús. Són dades que aquest dilluns ha donat la consellera d’Educació, Anna Simó, en la presentació del curs escolar 2023-24.

Les famílies tenen de marge fins al 30 de novembre per activar i gastar els vals, i per això hi ha temps perquè els que no ho han fet ho puguin fer. Amb els xecs es poden comprar llibres, diccionaris, papereria, elements d’escriptura, calculadores, motxilles i jocs educatius.

Però darrere d’aquest baix percentatge d’ús hi ha el malestar de mares i pares pels condicionants d’aquest xec. Per exemple, no serveixen per pagar les quotes de material de les escoles públiques. En el cas d’aquestes famílies, tenir aquests vals no les ajuda massa perquè han de pagar sí o sí les quotes de material, que costen entre 80 i 100 euros. Una altra casuística són les escoles que no tenen llibres.

Algunes escoles han decidit que acceptaran un dels dos vals per reduir les quotes –cosa que els suposa un esforç de gestió extra monumental–, però no són representatives de la majoria de centres.

També s’han sentit molestes les famílies amb alumnes a l’ESO, etapa en què sí que hi ha ja un volum important de llibres i per tant de despesa.

«Hauria sigut molt més senzill donar aquests diners (50 milions d’euros, resultat de multiplicar aquests 100 euros per 500.000 escolars) directament a les escoles i que les famílies no haguessin de pagar les quotes de material escolar que s’estan cobrant», resumia a EL PERIÓDICO Eva Jansà, membre de l’associació de famílies de l’escola Jaume I de Barcelona. 

Notícies relacionades

«El material que es compri no s’utilitzarà només dins del recinte escolar, sinó que també el poden necessitar les famílies a casa, i per això el val pot ser considerat una ajuda directa a les famílies, no als centres», dien fonts del Departament d’Educació. «El val escolar no és una mesura destinada a finançar indirectament els centres educatius perquè deixin de cobrar quotes», reblaven.

En positiu, hi ha les famílies que agraeixen que, aquest any, nens que mai estrenaven motxilla ni estoig ni colors ho podran fer. I les que es guarden el xec per comprar regals per a Nadal o Reis.