Club d’Educació i Criança
La tornada al col·le costa 500 euros per nen: receptes per esmorteir la despesa
Comprar sense els fills, tenir la complicitat dels docents per adquirir marques blanques i deixar que els adolescents s’autoadministrin el pressupost escolar són alguns suggeriments per afrontar la pujada de setembre
Llegeix les últimes notícies del Club d’Educació i Criança
Subscriu-te a la newsletter de Mames i papes
Les famílies es gasten, al llarg de tot el curs escolar, una mitjana de 2.186 euros per fill amb edats compreses entre els 3 i els 18 anys. Així ho dictamina l’última enquesta de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) en què s’adverteix que una gran part d’aquesta despesa se l’emporta la tornada al col·le: uns 500 euros per nen.
Després d’un estiu d’11 setmanes en què les famílies treballadores, amb l’objectiu de la conciliació, han hagut de desemborsar una mitjana d’entre 800 i 1.000 euros per costejar campaments i altres activitats, arriba el setembre i apareix una nova amenaça a les butxaques: la tornada al col·le. ¿És possible esmorteir una mica la comissió econòmica? Sí.
Estalviar: filosofia de vida
Llicenciada en Administració i Direcció d’Empreses, divulgadora i autora d’‘En casa las cuentas claras’ (Plataforma actual), Amalia Guerrero anima a anticipar-se, ja que la tornada al col·le no és un imprevist, com quan s’espatlla la rentadora. «Cada mes, podem estalviar una miqueta, el que sigui, perquè el setembre sigui més suportable», explica. «Estalviar és una lliçó molt important per als teus fills. És una filosofia de vida que et proporcionarà tranquil·litat. Explica a la teva família els immensos beneficis de fer-ho. I que ells aprenguin també. Si els dones una paga setmanal o algun familiar els obsequia amb diners, que n’estalviïn un petit percentatge». L’experta s’adreça a les famílies menys benestants, però també a les que gaudeixen d’economies solvents. «Estalviar, reciclar i evitar el consumisme és una lliçó vital per als nostres fills», conclou.
L’abric, més endavant
Evitar les compres compulsives és un altre manament. «Cal fer un inventari amb les coses que ja tens a casa i el que, de veritat, necessiten els teus fills», insisteix. A més, Guerrero remarca la necessitat d’escalonar les visites als centres comercials. «No fa falta que li compris l’abric i els jerseis ara. Fes-ho més endavant, i aprofitant sempre rebaixes». En aquest sentit, l’OCU, que ha publicat una llista amb diverses recomanacions de cara a l’estalvi familiar, insisteix que de vegades el barat surt car: «Si el teu fill només necessita cinc quaderns, millor oblidar-se d’aquesta súper oferta de deu».
Complicitat del col·le
De cara a poder suportar la pujada de setembre, Guerrero demana la complicitat de les escoles. Molts centres i docents es posen una mica exquisits amb el tipus de quadern, estoig o motxilla que els nens i les nenes han de portar a l’aula. També amb la roba. «La llista del material dels professors hauria de ser un suggeriment, no una obligació. A més, seria bo que estiguessin permesos els materials de marca blanca perquè suposen un important estalvi», remarca.
Comprar sense els fills
Igual com l’OCU, l’autora de l’assaig ‘En casa las cuentas claras’ recomana fer les compres de la tornada al col·le sense els fills. És la millor forma per evitar la temptació de caure en els capricis que desitgen als passadissos dels centres comercials.
Amb la roba que ja no els val i que està en bones condicions, la millor opció és donar-la o posar-la a la venda en plataformes de segona mà. «Amb aquest gest, li estàs ensenyant al teu fill que la roba té una segona vida. Fes-ho per ells, per l’economia de casa teva i per la consciència ecologista», destaca. La compra de peces utilitzades, de fet, va créixer el 33% l’any passat, segons l’estadística de Mil Anuncios.
Que els adolescents gestionin els seus diners
En el cas dels fills i les filles adolescents, la divulgadora recomana que els pares i les mares els donin una quantitat de diners perquè siguin ells els que facin els seus propis pressupostos i que decideixin en què fer servir els euros. És una manera de començar a donar-los certa autonomia i, alhora, una lliçó de vida: els diners són limitats i s’aconsegueixen amb molt esforç. «De vegades ens veuen pagar amb la targeta i pensen que els diners són infinits», lamenta Guerrero, que fa referència al seu cognom per recalcar que el seu objectiu, com a divulgadora, és «lluitar contra l’escassetat, mala gestió i el deute» en les economies familiars. L’experta convida les famílies a trencar el tabú de parlar de diners a casa, amb un llenguatge realista i adaptat a cada edat.
Famílies vulnerables
Per als nens i les nenes més vulnerables, hi ha iniciatives socials a les quals les famílies poden acudir. Fundació ‘la Caixa’, per exemple, afronta la tornada al col·le acompanyant més de 60.000 nens, nenes i adolescents en situació de vulnerabilitat i les seves famílies, de la mà de 400 entitats socials. «A fi de donar-los suport en el seu procés d’aprenentatge i en la creació d’un futur millor, el programa CaixaProinfancia ofereix suport socioeducatiu als que més el necessiten a través de reforç educatiu, oci i temps lliure, tallers, atenció psicològica, logopèdia i psicomotricitat, així com equipament escolar, ulleres i alimentació», expliquen fonts institucionals.
- Les emocions i la parella La moda de ligar en el 'super' abre un debate sobre cómo iniciar una relación sentimental
- Vinícius fa enfadar Florentino
- Aina Tarabini: "Hi ha hipocresia amb l’FP: tothom diu que és molt bona però no per als seus fills"
- De la bona ‘vibra’ al català
- Localitzacions de cine ‘Estación Rocafort’, més enllà de BCN
- Carme Coma: "He sentit por, vergonya i fàstic durant aquests cinc anys"
- Setmana de la moda de Nova York El renaixement de Delpozo
- Madrid Fashion Week L’acolorida Ágatha Ruiz de la Prada obre la passarel·la de Madrid
- Política i moda ¿Realment va perdre Trump?
- Premis Estopa reivindica el seu orgull de barri al rebre el premi Altaveu de Sant Boi