Pluges abundants

El primer gran temporal d’estiu alleuja les capçaleres dels rius en plena sequera

El primer gran temporal d’estiu alleuja les capçaleres dels rius en plena sequera

Jordi Cotrina

3
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Tant els aqüífers com els pantans es trobaven en una situació preocupant. Aquests últims han tocat fons i han batut el rècord negatiu d’aquesta sequera: a Catalunya, se situaven al 23,75% de la seva capacitat. No obstant, hi havia l’esperança que les pluges arribessin i que, almenys, frenessin aquesta caiguda en picat. I, finalment, així ha sigut. En dos dies, les precipitacions han deixat més de 100 litres al Pirineu i fortes tempestes al litoral de Barcelona, que han remullat els terres secs i han alleujat rius i rieres, a més de suavitzar les temperatures.

Però, com passa sovint al llarg d’aquests episodis plujosos, el ruixat ha provocat centenars d’incidents a totes les zones d’Espanya afectades pel vent i les tempestes. En menys de 48 hores, els Bombers de la Generalitat han rebut uns 400 avisos, sobretot per arbres caiguts i petites inundacions als baixos d’algunes cases o desperfectes en teulades. Alguns veïns s’han quedat sense electricitat momentàniament, un problema que s’ha resolt al cap de poca estona.

L’actuació més important ha tingut lloc a Vilassar de Mar (Maresme), on un home de 75 anys que anava en cotxe ha quedat atrapat a la riera. Els bombers han pogut treure’l de l’interior del vehicle. Al Baix Llobrehat s’ha hagut de retirar un mur caigut sobre un edifici i a l’Hospitalet de Llobregat ha caigut un arbre de grans dimensions. Durant dissabte, quan la borrasca entrava pel sud de Catalunya, la calamarsa va caure sobre les comarques del delta de l’Ebre. Segons ha advertit el sindicat Unió de Pagesos, els arrossers patiran pèrdues del 50% en les seves collites, que ja havien patit els efectes de la sequera.

Capçaleres de rius

Tot i que les pluges van entrar a Catalunya pel sud, on més s’han acumulat ha sigut al litoral i al Pirineu. Destaca l’aiguat que s’ha mantingut durant hores al Maresme i el Barcelonès. No queia tanta aigua des dels mesos de maig i juny, en uns episodis que van servir per alleujar lleugerament la situació de sequera pertinaç.

Destaquen els 105 litres que s’han registrat a Molló, al Ripollès. De fet, en aquesta comarca és on més ha plogut amb quantitats de pluja importants a Sant Pau de Segúries i Sant Joan de les Abadesses. A la Vall d’Aran s’han comptabilitzat 103 litres a Lac Redon. A Olot (Garrotxa) han caigut 68 l; a Cabrils (Maresme), 67, i a Malgrat de Mar, 54.

Els registres a les comarques del nord de Catalunya són transcendents perquè poden acabar suposant un respir per als embassaments. Perquè aquests magatzems d’aigua es recuperin, és imprescindible que els rius i les rieres, a les seves capçaleres, flueixin amb un cabal potent i abundant. I això és just el que s’ha vist durant aquest cap de setmana.

Notícies relacionades

El riu Ter, en el seu pas per Ripoll ha augmentat el seu cabal en poques hores. En aquest riu, hi ha els embassaments de Sau i Susqueda, dos punts clau per al proveïment del sistema Ter-Llobregat, que fa arribar l’aigua a la gran majoria de la població catalana. No s’espera que les precipitacions es reflecteixin immediatament en les dades de les reserves, però sí que podrien ajudar a frenar el descens, a més de revitalitzar algunes zones humides i rieres.

Fora d’això, l’aigua ha sigut important per rebaixar el risc d’incendi, que després de la llarga onada de calor, era elevat a diverses comarques. El pla Alfa 3, activat pels agents rurals, va deixar de ser vigent en la majoria de les llocs afectats per la restricció. La presència de pluges en boscos o prats és clau perquè les plantes i els arbres puguin fer l’efecte esponja i emmagatzemar reserves d’aquest recurs a terra. Al sud de Catalunya, malgrat la calamarsa de dissabte, les precipitacions han deixat poca quantitat d’aigua. El mateix ha passat a les comarques de Lleida, on les pluges han sigut gairebé imperceptibles. En els pròxims dies no s’esperen pluges abundants com aquestes.