Crisi hídrica

Els boscos necessiten més pluges per realitzar l’«efecte esponja» abans de l’estiu

L’aigua dels últims dies és una bona notícia, però no n’hi ha prou perquè els arbres surtin de l’estrès hídric

  • El món perd 80 milions d’hectàrees de bosc en 20 anys: l’equivalent a talar una desena part de Rússia

  • Pla pioner a Europa: la Vall d’Aran deixa avançar el foc sota control per prevenir incendis

3
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

«El que ha plogut no és suficient per als boscos. Parlem d’una sequera de dos anys. No s’arregla res en dues setmanes». Són paraules de Jordi Vayreda, investigador del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), que fa dècades que està dedicat a l’estudi dels arbres. Vayreda il·lustra la necessitat de pluges amb aquesta explicació: «Si cauen 10 litres d’aigua per metre quadrat, no arriba res a terra, perquè les copes dels arbres intercepten gran part de la pluja».

És cert que aquest maig està plovent més que en els últims mesos. No obstant, el dèficit de precipitacions acumulat és immens. Per tant, «hauria d’estar plovent durant molt temps» per compensar la situació.

«És necessari que plogui molt perquè l’aigua arribi a terra i no es quedi a les copes dels arbres»

Jordi Vayreda, investigador del CREAF

L’«efecte esponja» és un fenomen habitual dels boscos mediterranis. L’aigua que cau s’acumula sota terra, com si es tractés d’un gran dipòsit, i durant les setmanes després els arbres poden anar succionant aigua d’aquesta gran esponja a través de les arrels.

«Ara mateix, els dipòsits són gairebé buits», detalla Vayreda. «Fins que el terra no s’ompli del tot no tindran prou aigua com per afrontar la calor i l’aridesa de l’estiu de forma adequada», afegeix. Molts dels arbres i arbustos de la Península ibèrica ja estan acostumats a mesos de sequera: «Les arrels són profundes i busquen (i troben) aigua on sigui».

El problema aquesta vegada és que acumulem gairebé dos anys de dèficit hídric: «Els arbres estan al límit». Perquè es recuperin, es requeririen pluges com les d’aquestes dues últimes setmanes però durant molt més temps.

«Alguns roures decideixen no rebrotar perquè tindrien dificultats per mantenir les seves fulles»

Jordi Vayreda, investigador CREAF

«Aquest és el problema de les sequeres pertinaces: les pluges del mes de maig poden salvar una mica, però molt poc. Els dipòsits no s’ompliran», conclou l’expert.

Roures esfullats

Un exemple de la situació extrema dels boscos, en els quals els arbres competeixen per cada gota d’aigua, són els arbres caducifolis: «Normalment, les seves fulles neixen al març o l’abril com a màxim». Aquest any, molts roures encara no mostren les fulles. ¿I per què passa això? «Davant el fenomen de la sequera extrema, decideixen no rebrotar encara, ja que la falta d’aigua els impediria mantenir les seves fulles en bon estat. Per tant, retarden el seu naixement», afirma Vayreda.

Un bon indici que es deixa enrere la sequera seria veure com aquests roures comencen a treure les seves fulles. Altres arbres retarden la floració: «Les alzines, per exemple floreixen a principis de la primavera, però aquest any, la majoria no ho han fet, tampoc les alzines sureres».

«Si veus un pi blanc que s’asseca, mal senyal»

Jordi Vayreda, investigador CREAF

Notícies relacionades

Les alzines són arbres perennes, però el rebrot també és clau perquè necessiten renovar les seves fulles. El fet que aquesta renovació de fulles no es produeixi és sinònim de sequera, fet queimpedeix que els arbres mostrin la seva esplendor primaveral: «Si una alzina no renova les seves fulles, estem davant un problema que pot perjudicar l’arbre».

També pateixen les pinedes de pi blanc, pi pinyoner i pi blanc (aquest últim és una de les espècies més resistents a la sequera). Alguns d’aquests pins estan morint, assegura Vayreda: «Són arbres resistents. Que alguns morin és un símptoma inequívoc de la sequera acumulada. La mort d’un pi blanc és molt mal senyal. Ha passat en altres ocasions, però aquesta vegada és greu». Per resoldre aquest escenari, doncs, es necessita molta més pluja de la que ha caigut.