Rècord de temperatures: Fins a 43 ºC en el pitjor dia de l’onada de calor a Catalunya

RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Continua l’onada de calor a Catalunya amb temperatures que aquest dimecres han pujat fins als 43 ºC en algunes zones del litoral català, el sud-oest del país i Ponent. Segons ha informat el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat), les temperatures d’aquest dimecres han superat les de dimarts. La màxima del dia han sigut els 43,4 ºC a Vinebre o Aldover, al Baix Ebre, les xifres més altes des que n’hi ha registres. A Barcelona, i a falta d’acabar el dia, l’Observatori Fabra ha batut tots els seus rècords: ha registrat la mínima més alta de la seva història (29,9 ºC) i la màxima més elevada (38,5 ºC).

En vuit de les 115 estacions meteorològiques de Catalunya les temperatures màximes han batut rècords absoluts des que n’hi ha registres. Entre aquestes, a més de les estacions d’Aldover i de l’Observatori Fabra, hi figuren les de Benissanet (Ribera d’Ebre) amb 42,9 ºC; Espolla (Alt Empordà), amb 42,4 ºC; Castelló d’Empúries (Alt Empordà), amb 40 ºC; la Bisbal del Penedès, amb 39,7 ºC; Sant Martí Sarroca (Alt Penedès), amb 39,3 ºC, i Viladecans (Baix Llobregat), amb 39,1 ºC.

La matinada d’aquest dimecres ja va deixar registres elevats, especialment al litoral central. A Barcelona es va batre un nou rècord: l’Observatori Fabra ha registrat una temperatura mínima de 29,5 ºC, el més alt de la història. L’Observatori adverteix que aquest rècord és «provisional» fins al final del dia: encara podria donar-se una mínima més alta abans d’aquesta mitjanit. Això implica que mai en 109 anys de registre el mercuri havia marcat durant la nit una mínima tan alta, que ha vorejat els 30 ºC.

En altres punts de l’àrea metropolitana de Barcelona, les temperatures també s’han disparat durant aquesta matinada. A l’estació de Badalona-Museu se’n va registrar una mínima de 29,1 ºC, mentre que a l’aeroport del Prat la temperatura no va baixar dels 26,9 ºC.

Gran part del territori ha viscut una nit tòrrida, amb temperatures per sobre dels 25 ºC. És el cas del Parc Natural del Garraf (28,3 ºC), Montserrat (27,4 ºC), Terrassa (26,8 ºC) i Banyoles (26,6 ºC).

Final de l’episodi

Notícies relacionades

Aquest episodi de calor extrema acabarà aquest cap de setmana, segons el Meteocat, amb un descens clar de les temperatures i amb l’arribada de tempestes. En les seves prediccions dirigides als que tinguin pensat fer activitats de muntanya, apunta que el canvi de situació meteorològica «sembla clar que implicarà

una baixada progressiva i molt destacada de la temperatura, cap a una normalització al llarg de dissabte (encara amb un matí càlid) i amb valors fins i tot inferiors als típics de finals d’agost de cara a diumenge, si bé no esperem un fred excepcional en cotes altes».