Onada de calor a Catalunya

Sobreviure a 39 ºC dins de casa, les garres de la pobresa energètica

Sobreviure a 39 ºC dins de casa, les garres de la pobresa energètica

ANIOL RESCLOSA

3
Es llegeix en minuts

Maria Esteban (69 anys) i el seu marit, Ginés Zafón (71 anys), fa més de mig any que han hagut que fer-secàrrec dels seus nets, de 12 i 13 anys. «Els seus pares no tenien prou recursos per mantenir-los», confessa Esteban. Ara, tots quatre viuen en una torre de 80 metres quadrats situada en una urbanització de Llagostera, que lamenta que «no està condicionada per viure-hi durant tot l’any» (de fet, fins al 2007 era la segona residència del matrimoni, on, des de Sant Boi de Llobregat, passaven els caps de setmana i estius).

Les temperatures extremes, ahir, van tornar a posar-los a prova. I és que en plena onada de calor, van arribar als 39º a l’interior de la vivenda. «És molt anguniós perquè no tens ganes ni forces per fer res, et despertes i l’únic que vols és estirar-te al sofà», explica.

Pal·liar els efectes de la calor

Això els ha obligat a donar corda a la imaginació (però també a recuperar antics costums) per pal·liar els efectes de les altes temperatures, des d’anar canviant d’estança durant el dia a mesura que el sol es cola per la finestra a refrescar-se amb draps humits, passant per rescatar el ventall del calaix o muntar una petita piscina al pati. Tot i que mai havien sentit parlar dels refugis climàtics, ho han fet per inèrcia: «Quan anem al supermercat o a un centre comercial, en lloc de fer la compra i marxar ens hi estem tant temps com podem, estar-hi frescos és gratis», celebra Esteban.

La Creu Roja de Girona, que els acompanya des de novembre de l’any passat, els va fer arribar un ventilador fa poc més d’un mes. «Ha sigut la nostra salvació, tothom vol posar-s’hi davant, és l’únic lloc on s’està bé», confessa. A les nits, dormir és tota una odissea: «Dormim fatal, si corre una mica d’aire encara, però si no, és impossible», lamenta. No obstant, s’han acostumat a viure impregnats de suor. «Em passo el dia amb els cabells amarats en suor, sembla que permanentment acabi de sortir de la dutxa», relata. «Però no ens queda més remei, només pensar que demà serà un altre dia», assenyala.

Quatre boques amb 1.500 euros

Notícies relacionades

Amb uns ingressos que freguen els 1.500 euros mensuals, entre la pensió de jubilació d’ell i una de no contributiva d’ella (Esteban té una discapacitat del 65% i pocs anys cotitzats perquè va haver de deixar de treballar per fer-se càrrec dels fills), fan mans i mànigues per arribar a fi de mes. I instal·lar aire condicionat o millorar l’aïllament tèrmic s’han convertit en un luxe que no poden permetre’s. «Quan només érem nosaltres dos podíem cobrir despeses, però quan vam passar a ser quatre, la cosa va començar a complicar-se», confessa.

Al llarg del 2023, la Creu Roja de Girona preveu quadruplicar les persones ateses que pateixen una situació de pobresa energètica al conjunt de les comarques gironines, i passar de les 200 persones acompanyades l’any passat a les 750 aquest any (des d’inici d’any, l’entitat ja n’ha atès 460). «És una xifra que ens preocupa, cada vegada hi ha més persones que no poden fer front al pagament de les factures dels subministraments bàsics», assegura la tècnica d’Estalvi Energètic de la Creu Roja de Girona, Dúnia Garcia. «Ens trobem amb factures, sobretot de gas, molt elevades, hi ha famílies amb un deute en la factura del gas de fins a 960 euros en només dos mesos», alerta.