Barcelona activa l’alerta per calor diürna i manté l’emergència per nits tòrrides

Zowy Voeten

2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

L’Ajuntament de Barcelona ha activat oficialment el protocol d’emergència per calor extrema nocturna, que aquest dimecres ha prorrogat. També ha activat l’alerta per calor diürna. La nit entre dilluns i dimarts, a la capital catalana, es van registrar mínimes pròximes als 28 graus centígrads (amb una sensació tèrmica que, a causa de la humitat de la zona, superava de llarg els 30 graus en plena nit). Tot apunta que aquesta mateixa la situació es repetirà els pròxims dies a causa de l’onada de calor que aquesta setmana travessa la regió i que, en els primers dies de recorregut, ja ha deixat màximes superiors als 40 graus a diversos punts del territori.

Aquest any, per primera vegada en la seva història, Catalunya ha posat en marxa un sistema pioner per alertar la població sobre els extrems de temperatura tant diürns com nocturns i l’impacte en la salut. Segons preveu aquesta eina, impulsada des de la Conselleria de Salut i Protecció Civil, l’activació de la fase d’emergència implica intensificar els serveis d’atenció als col·lectius especialment vulnerables a la calor i, eventualment, facilitar el trasllat de les «persones que presentin una gran fragilitat» cap a refugis climàtics. Això es podria aplicar, per exemple, a persones d’edat avançada que pateixen encara més per la calor i a famílies en situació de vulnerabilitat econòmica que, a causa de la pobresa energètica, no poden mantenir casa seva a una temperatura adequada.

Segons afirma el consistori barceloní, el 19 d’agost ja es va activar la primera fase d’alerta per calor extrema nocturna a Barcelona i es va atendre un total de 13 persones tant als refugis climàtics del Centre d’Urgències i Emergències Socials (CUESB) com als seus propis domicilis. Ara, després de l’activació del protocol d’emergència, ja s’han enviat missatges SMS a més de 6.300 usuaris dels serveis socials detectats com ara persones especialment vulnerables a la calor, perquè, en cas de necessitat, puguin demanar ajuda per refugiar-se de la calor extrema.

Un estiu de calor nocturna

Notícies relacionades

Les altes temperatures nocturnes estan sent especialment voraces aquest estiu. Segons una anàlisi portada a terme per EL PERIÓDICO, aquest any a Barcelona almenys una de cada tres nits ha estat per sobre dels 25ºC (el llindar a partir del qual, tècnicament parlant, es considera una nit tòrrida). Es tracta d’una de les xifres més altes mai registrades a la capital catalana i, en cas de continuar així, aviat es podria convertir en un nou rècord absolut de nits extremadament càlides a la metròpolis.

Segons les dades recollides per l’estació meteorològica del Raval, situada al centre de Barcelona, gairebé totes les nits d’aquest estiu han sigut molt caloroses. El 90% han estat per sobre dels 20ºC (el barem a partir del qual es considera nit tropical) i prop del 30% han estat per sobre dels 25ºC (nits tòrrides). Aquestes xifres, sumades a l’alta humitat registrada a la ciutat, han elevat la sensació tèrmica fins a gairebé els 30 graus durant bona part de les nits d’aquest estiu.