4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El dissabte 12 d’agost, al migdia, Javier M.L., un home de 37 anys, pacient d’un centre de salut mental, va robar un cotxe Citroën de l’empresa Carnisseries Villaroya a la població d’Amposta i va emprendre una fugida durant la qual, segons els Mossos, es va saltar diversos controls disposats per aturar-lo i va ignorar totes les ordres que li van donar els agents que el van perseguir i que va acabar, 48 quilòmetres després, quan un agent va obrir foc per abatre’l. El Javier va morir un dia més tard a l’hospital Joan XXIII de Tarragona

La que segueix és una versió que els agents dels Mossos han donat dels fets al jutjat de Reus que investiga aquests fets i que considera que, a falta de l’informe de balística o altres proves que puguin sol·licitar-se, no existeixen indicis per imputar cap dels policies que van intentar frenar-lo ni tampoc al que va utilitzar l’arma de foc

Desobediència

Segons les fonts consultades per aquest diari, la versió policial esmentada descriu que el Javier, després de robar el Citroën, va emprendre la fugida per la N-340 en direcció a l’Ametlla de Mar. Abans que arribés a aquesta població, una patrulla dels Mossos –activada com la resta d’unitats dels municipis de l’Ametlla de Mar, d’Amposta i de Tortosa per mirar de detenir el Javier– es va creuar amb el Citroën. Va fer mitja volta, va activar els indicatius lluminosos i acústics i va començar a perseguir-lo perquè s’aturés. Els llums i el soroll de les sirenes van ser en va. 

El Javier, amb el vehicle policial logotipat trepitjant-li els talons, va circular per la N-340 en sentit l’Ametlla de Mar en una conducció «temerària» que va mostrar «un clar menyspreu per la vida» de la resta de ciutadans que circulaven per aquesta via. La seva «conducció homicida» va estar a punt de provocar «molts accidents» ja que molts conductors, a qui avançava indistintament per l’esquerra o per la dreta, van haver de fer «maniobres molt brusques» per evitar la col·lisió. D’aquesta situació, la patrulla va informar el Servei Català de Trànsit (SCT)

Els controls

A l’altura de l’Ametlla de Mar, el Javier es va trobar amb el primer control disposat per ordenar la seva frenada. Un control que va evitar abandonant la N-340 per entrar al municipi i seguint per l’AP-7 en direcció nord. Per realitzar aquest canvi de via va envair el sentit contrari de circulació durant un tram col·lapsat de cotxes. 

A l’AP-7 va coincidir amb un volum «molt important de vehicles» que es trobaven desplaçant-se en una jornada de màxima activitat a les carreteres a causa del període de vacances. Perseguit per la patrulla dels Mossos, va mantenir la seva «temeritat» al volant i va posar en «greu perill» els usuaris que circulaven per aquesta autopista. Ignorant els senyals policials, va conduir fins a l’Hospitalet de l’Infant i en aquesta sortida va topar amb un nou control policial per arrestar-lo. Amb una maniobra «suïcida», envaint «completament» el voral i obligant dos agents a «saltar» per no ser «envestits», també va eludir aquest control. 

Així, el Javier va arribar a l’A-7 i va continuar circulant, en sentit sud, aquesta vegada. En aquesta via, el conductor va topar amb una retenció de cotxes. Era en realitat una congestió provocada per una altra patrulla dels Mossos amb l’objectiu d’acabar amb la seva fugida. El Javier, a l’adonar-se’n, va clavar els frens. El cotxe patrulla es va parar a prop del Citroën i un dels agents, el que viatjava al seient del copilot, va baixar del vehicle. 

Els trets

Aquest policia es va acostar al Citroën i va intentar obrir la porta del conductor per detenir el Javier. Però el Javier va fer marxa enrere de manera «brusca» i amb un gir de 180 graus va encarar el vehicle per conduir en sentit contrari per l’A-7. 

El vehicle policial era davant el Citroën, a uns dos metres. L’agent que havia sortit es trobava al costat del vehicle policial, també davant el Citroën, dret, sobre l’asfalt. Aquest policia va desenfundar l’arma i al «veure que de manera imminent anava a envestir-lo» va efectuar dos trets.

El Javier es va desplomar sobre el seient de l’acompanyant del Citroën i el cotxe va avançar uns deu metres, passant pel costat del policia, fins que es va aturar. El Javier va ser traslladat d’urgències a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona en estat crític i va acabar morint. 

Notícies relacionades

L’advocat José Antonio Bitos, en representació dels agents implicats afiliats al sindicat USPAC dels Mossos, s’ha personat en la causa del jutjat de Reus que investiga aquests fets, pels quals, de moment, no hi ha cap persona investigada.