Francisco Castaño, orientador familiar: «No interroguis el teu fill adolescent, no li preguntis a cada minut què li passa»

Pau Martí

2
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

Pare de dos joves, professor de Secundària, orientador familiar i autor de ‘Tu mejor versión como padre’ (Plataforma Actual), Francisco Castaño recomana aprofitar l’estiu per buscar moments de convivència amb els nostres fills i filles adolescents. Perquè el dia a dia no ens desgasti i sigui una oportunitat per consolidar el vincle, el divulgador insta els progenitors a comprendre la complicada etapa vital que és l’adolescència.

Convençut que els pares i les mares sobreprotegeixen els fills quan són petits –«eduquem com a Walt Disney i la vida és ‘The Walking Dead’»–, Castaño demana als pares que deixin d’estar tan pendents dels seus xavals i els deixin créixer. Amb fermesa i afecte.

¿Quin primer consell donaria a tots els pares i mares que estan de vacances amb els fills adolescents i no poden evitar estar «de bronca en bronca»?

En primer lloc, que els comprenguin. Nosaltres també vam tenir aquesta edat i també vam fer coses, però se’ns oblida. És cert que ara tenim un altre rol, el de pares. I hem de posar unes normes clares. Per exemple, sobre l’ús del mòbil i les sortides nocturnes, alcohol inclòs. Però que no se’ns oblidi que nosaltres també vam ser adolescents. L’adolescència no és dolenta. Simplement, és una etapa.

L’estiu també pot ser una oportunitat per a apropar-nos més a ells, però ¿com? 

Cal enfortir el vincle. Som pares tot l’any, però si tenim més temps lliure és important que busquem estones per estar junts. Per exemple, quan sopem. O asseure’ns al sofà a veure una pel·lícula o una sèrie.

Tot i que no ens parlin gaire...

Ells necessiten el seu espai. No n’estiguem tan pendents, deixem-los que creixin. A aquesta edat tenen canvis d’humor desagradables, sí. Però és un fet que respon a les seves emocions. Si es posa així, deixa’l, ja l’hi passarà. No l’interroguis, no li preguntis a cada minut què li passa o per què està de mal humor. No forcis les coses. Si els interrogues, fugen.

¿Com aconseguim compartir moments amb ells?

Fent, de tant en tant, activitats que els agraden. Si al teu fill li encanta veure YouTube, no li diguis que és una pèrdua de temps i una tonteria. Digues-li que t’ensenyi, ja veuràs com ho fa. És un adolescent i fa coses d’adolescent. ¿Què vols, que es passi vuit hores al dia llegint un assaig científic?

Notícies relacionades

Internet és formidable, però també té molt perill. ¿Com podem prevenir problemes?

Molts pares i mares controlen els amics i els horaris de tornada a casa dels seus fills i, no obstant, els deixen navegar lliures i sense supervisió a internet. No saben el que fan ni amb qui es poden relacionar. En l’adolescència està prohibit prohibir, però hem d’inculcar-los valors perquè sàpiguen què està bé i què malament. Han de tenir consciència dels riscos. Hi ha mares que venen a mi queixant-se que els seus fills no surten de l’habitació i que es passen tot el dia veient porno a l’ordinador. A veure, l’ordinador l’hi has comprat tu i tu li has permès tenir l’ordinador a l’habitació... Hem d’entendre que els nostres fills, quan arriben a una edat i igual com vam fer nosaltres, se saltaran algunes normes. Però han de saber el que està bé i el que està malament.