Tribunal Suprem

Vandalisme al Metro de Barcelona: condemna de 15 mesos a 6 joves per pintades a vagons

L’Audiència Provincial els havia absolt perquè els grafitis no van obligar a substituir els cotxes

Vandalisme al Metro de Barcelona: condemna de 15 mesos a 6 joves per pintades a vagons
2
Es llegeix en minuts
Cristina Gallardo

El Tribunal Suprem sí que veu vandalisme i danys en les pintades que 6 joves van fer en uns vagons del Metro de Barcelona després d’aturar el comboi de la línia 1 a l’estació de Baró de Viver  el 23 desembre del 2017 a la matinada. Per això anul·la l’absolució dictada al seu dia per l’Audiència de Barcelona i els condemna a una pena de 15 mesos de presó i a pagar una multa de 2.700 euros.

També hauran de pagar una indemnització conjuntament i solidàriament i a parts iguals amb 4.175 euros a Ferrocarril Metropolitana de Barcelona SA, que va recórrer l’absolució davant l’alt tribunal.

La sentència recorreguda i la de primera instància van considerar que els fets comesos pels acusats no eren delicte perquè no van generar un menyscapte o deteriorament de l’objecte –els vagons– que n’exigís la reposició, sinó el deslluïment.

La Sala, no obstant, discrepa d’aquest criteri i ratifica la doctrina jurisprudencial sobre el delicte de danys de l’article 263 del Codi Penal, amb un vessant objectiu que consisteix a causar un dany (no comprès en altres títols) en propietat aliena. En aquest concepte –indica el tribunal– solen considerar-se comportaments de destrucció, inutilització, deteriorament o menyscapte d’una cosa.

La sentència explica que la destrucció equival a la pèrdua total del valor; la inutilització suposa la desaparició de les qualitats i utilitats; el deteriorament, per la seva banda, la pèrdua de la funcionalitat; el menyscapte de la cosa mateixa consisteix en la destrucció parcial, un retallament de la integritat, o una pèrdua de valor. Afegeix que al tractar-se d’un delicte patrimonial, el resultat n’ha de comprendre l’avaluació econòmica degudament taxada.

Segons el Suprem, hi ha àmbits en els quals, no produint-se una destrucció o un menyscapte físic de l’objecte material, es produeix, no obstant, un deteriorament, lligat a una alteració rellevant de l’aparença externa. La conducta descrita en el factum va causar un menyscapte al bé. La reparació va reclamar una actuació per a la restitució a l’estat anterior, econòmicament avaluable i que ha sigut quantificada», remarca la Sala.

Dany estètic i funcional

Des d’una interpretació lògica, segons aclareix el tribunal, «la realització d’unes pintades produeix un dany en el bé: subsumible en el delicte de danys perquè la reparació requereix un desemborsament econòmic. El bé ha sigut fet malbé en la seva configuració física, estètica i funcional. Difícilment podríem afirmar que els vagons no han sigut fets malbé i/o deteriorats, quan és precisa una reparació, avaluable econòmicament, per a la reposició a l’estat en el qual el titular els tenia».

Notícies relacionades

Així, la Sala reitera que «el deslluïment d’un bé que impliqui una pèrdua del valor o suposi una necessitat de reparació avaluable econòmicament, ha de ser reconduït al delicte de danys». La derogació d’aquest precepte no arrossega a la despenalització de la conducta que contemplava.

Al·ludeix en aquest punt a l’exposició de motius de la reforma del 2015 i algunes incidències en la tramitació que la recurrent destaca en el seu argumentari i que il·lustren sobre el que era la voluntat del legislador.