Prevenció

Plaga de paneroles a Barcelona i a la resta de Catalunya: varietats i com evitar-les

Plaga de paneroles a Barcelona i a la resta de Catalunya: varietats i com evitar-les
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les paneroles són una de les plagues d’insectes més freqüents i esteses a ciutats de Catalunya com Barcelona. Amb l’arribada de la calor apareixen amb més regularitat, i per això es necessita un manteniment i control exhaustiu perquè, una vegada eliminades, no tornin a sortir. 

El període d’activitat d’aquestes espècies sol ser a la nit, perquè no els agrada la llum. Però ja fa temps que la preocupació per les paneroles ha augmentat, perquè la seva aparició durant el dia és cada vegada més freqüent i, per tant, significa que la plaga està molt estesa. 

Les paneroles les podem trobar pels carrers de la nostra ciutat, a comerços o establiments, però també a casa nostra. La cuina i el lavabo són les estances de casa que solen freqüentar aquests insectes i acostumen a trobar-se a les canonades, darrere dels electrodomèstics o a sota de l’aigüera

Varietats de paneroles

Varietats de panerolesA Barcelona trobem habitualment tres espècies de paneroles: la panerola alemanya (‘Blattella germanica’), la panerola americana (‘Periplaneta americana’) i en els últims anys també la panerola oriental (‘Blatta orientalis’).

  • Panerola alemanya (‘Blattella germanica’)

Les paneroles alemanyes solen ser les més comunes. Aquestes espècies són de color groguenc, mesuren entre 13 i 15 mil·límetres de llarg i tenen ales, però no poden volar. Acostumen a aparèixer d’un punt concret d’un edifici (focus d’infestació), a partir del qual es desplacen cap a altres zones i pisos ràpidament. 

  • Panerola americana (‘Periplaneta americana’): 

La panerola americana és molt més gran que l’alemanya i pot arribar als 50 mm de llarg. És de color marró vermellós i brillant i aquesta si que té capacitat per volar. Normalment no sol freqüentar les llars, però sí que se la pot veure a locals on hi ha menjar. 

  • Panerola oriental (‘Blatta orientalis’):

Notícies relacionades

Aquesta tercera espècie és la panerola oriental o negra, que fa entre 20 i 35 mil·límetres de llarg, és de color marró gairebé negre i tampoc pot volar. El seu hàbitat acostuma a ser els claveguerams.

Evitar paneroles a casa

Evitar paneroles a casaLa principal manera d’evitar les plagues és mantenir una bona neteja i un bon ordre a casa. És important controlar les zones més humides, fosques i càlides de la llar per evitar una plaga.

  • D’una banda, s’ha d’evitar deixar restes d’aliments a la cuina o al terra de casa. I tenir en compte que els productes alimentaris per a mascotes també han d’estar segellats. Així mateix, es recomana guardar en contenidors hermètics o a la nevera els aliments envasats una vegada s’hagin obert.  

  • S’aconsella mantenir els electrodomèstics nets i controlar-ne els voltants, ja que emeten calor i humitat i són dues característiques que contribueixen a la proliferació de les paneroles. 

  • Per evitar paneroles als amagatalls de casa és recomanable segellar els forats sospitosos de les parets perquè els insectes no s’ocultin allà. 

  • Finalment, per tenir la casa ben neta, s’aconsella buidar amb freqüència els cubells de les escombraries, evitar les fonts d’humitat (fugues en canonades, humitat produïda per la condensació del frigorífic...) i rentar els plats immediatament després de l’àpat per prevenir l’accés de les paneroles als residus. 

Temes:

Barcelona