Creixen els fraus pel canvi de nom de vehicle

Els Mossos alerten que la realització de certs tràmits per via telemàtica està augmentant les estafes viàries, com l’atribució de multes d’altres.

Creixen els fraus pel canvi de nom de vehicle
1
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

Des del 2009, la Direcció General de Trànsit (DGT) i el Consell General dels Col·legis de Gestors Administratius tenen un acord perquè les gestories puguin presentar de manera electrònica procediments administratius relacionats amb vehicles. Però aquest acord, que hauria d’agilitzar el termini de resolució dels expedients amb més eficàcia, també ha comportat un augment exponencial del frau en aquesa mena de tràmits, segons han advertit els Mossos d’Esquadra.

El sergent Rafael Aguilar, del Grup d’Investigació i Documentació de la Divisió d’Investigació Viària de la policia catalana, explica que abans, quan algú anava a la Direcció de Trànsit amb l’objectiu de portar a terme qualsevol mena de tràmit, si li faltava un document havia de tornar un altre dia. Ara aquest servei s’ha externalitzat a les gestories i els agents han detectat que algunes, per deixadesa de funcions o imprudència, no comproven bé els documents o no compleixen la norma que obliga a tenir el DNI del comprador i que aquest estigui present per firmar la transmissió.

Notícies relacionades

Un dels últims casos sobre aquest possible frau investigat pels Mossos es va produir al gener, quan el Servei Català de Trànsit els va informar que una persona havia denunciat que algú havia posat quatre vehicles al seu nom sense la seva autorització i que havia rebut diverses denúncies per infraccions de trànsit que ell no havia comès. Els agents van descobrir que el denunciant tenia al seu nom 17 vehicles i que fins i tot havia sigut investigat, ja que alguns dels cotxes sota la seva titularitat havien sigut utilitzats per cometre robatoris.

Després d’analitzar els expedients en què apareixia la víctima, els Mossos van denunciar 12 gestors i tres treballadors de gestories per delictes de falsedat documental. També van detenir tres homes com a responsables de sol·licitar, en nom de la víctima i sense el seu consentiment, la transferència dels vehicles.