Els Països Baixos de Koeman comencen amb un triomf clau

Polònia, sense el lesionat Lewandowski, es va avançar al quart d’hora i mai es va entregar, però va cedir davant el domini del seu rival. El Grup D es preveu el més complicat de la primera fase.

JOSÉ CARLOS SORRIBES

2
José Carlos Sorribes

Del primer partit de qualsevol torneig internacional cal sortir-ne amb el menor mal possible. Aquest va semblar ser el pensament de Polònia en el duel contra els Països Baixos. La recepta va ser la canònica dels equips que busquen sorprendre, més que ser protagonistes. Cinc defenses enrere i aprofitar una badada del rival per ficar-li por. Li va sortir perfecte el plantejament al seleccionador polonès Michal Probierz. Al quart d’hora s’havia tret de sobre l’escomesa dels de Ronald Koeman i s’havia trobat amb un gol d’aquells que tant abunden en el futbol d’avui. Zielinski va treure un córner afilat que només necessitava una tija com Buksa, substitut del lesionat Robert Lewandowski, perquè posés el cap i marqués l’1-0 (minut 16). A dos defenses tan experts com Dumfries, sobretot, i Van Dijk, en menor mesura, se’ls va apuntar l’error.

Als Països Baixos de Koeman els tocaria remar i això que van sortir al camp sense ànim especulatiu. Gakpo, el davanter del Liverpool, monopolitzava el joc ofensiu des de la banda esquerra. La seva insistència va tenir el premi d’un regal inesperat. Una pilota rifada per un defensa va acabar als seus peus, i va trobar una autopista per progressar cap a l’àrea. Gakpo va armar el xut, poderós però centrat, i va trobar la col·laboració d’un rebot en Salamon per despistar al sempre solvent Szczesny.

L’equip de Koeman havia reaccionat amb rapidesa (minut 29) i el partit va tornar a l’escenari inicial. Els neerlandesos portaven el comandament, però s’ofuscaven en els últims 20 metres. Així va arribar el moment en què tots dos van donar per bo l’1-1 a l’espera d’ajustar comptes en la segona part. Ho van fer els homes de Koeman, que van sortir al camp amb més ambició encara que a l’inici, però amb la mateixa falta de clarividència. El joc es va inclinar cap a la banda de Dumfries, el poderós lateral de l’Inter que ataca com una locomotora. Polònia resistia i se sentia còmoda a l’espera d’una urpada. En va tenir més d’una davant una defensa neerlandesa que va titubejar més del compte, i que va obligar el jove porter Verbruggen, de 21 anys, a demostrar per què el vol tota la Premier anglesa.

Koeman va mirar als suplents perquè Xavi Simmons va semblar superat per un escenari com l’Eurocopa i perquè Memphis amb prou feines va deixar un parell de detalls i poca amenaça golejadora. Sí que la va trobar l’exentrenador del Barça en Wout Weghorst. La primera pilota que va tocar l’ariet del Hoffenheim de la Bundesliga va acabar en l’1-2. Aké, el lateral del City, va posar la pilota a l’àrea amb què somien els golejadors. I Weghorst ni s’ho va pensar. Es va protegir amb el seu cos de l’assetjament del defensa i va llançar un xut amb l’esquerra imparable. El gegant que Leo Messi va anomenar "beneit" a Qatar, després del tumultuós Argentina - Països Baixos de quarts de final, va ser protagonista aquesta vegada a la gespa.

Era el minut 83 i d’allà al final només va quedar temps perquè Lewandowski es regirés a la banqueta, angoixat per la derrota, i perquè Koeman es mogués ansiós perquè arribés la seva primera victòria en el grup D, on també són França i Àustria. Un triomf clau en el que probablement sigui el grup més dur de la primera fase.