L’èxit del grup sense màrqueting

La notable victòria de l’estrena davant Croàcia suposa un cop de puny a la taula d’un equip cansat de guanyar títols en categories inferiors i amb titulars en els grans clubs d’Europa. La selecció de De la Fuente es guanya el reconeixement mediàtic i d’uns rivals que no la consideren favorita per guanyar el torneig.

L’èxit del grup sense màrqueting

F. DE LA calle / j. gil

4
Es llegeix en minuts
Fermín de la Calle
Jordi Gil
Jordi Gil

Periodista

Especialista en esports

ver +

L’enganxada quirúrgica d’Espanya davant Croàcia va enlluernar l’Europa futbolística, que no contempla els pupils de Luis de la Fuente com una de les seleccions favorites a guanyar l’Eurocopa. El 3-0 que indicava el marcador al descans a l’Olímpic de Berlín va fer fregar-se els ulls a més d’un i va causar un curiós efecte entre l’afició espanyola.

Mentre a Donausechingen els periodistes que fan la cobertura diària de la selecció advertien amb sorpresa com els espanyols no eren tinguts en compte entre els candidats a lluitar pel títol, a Espanya les redaccions dels mitjans mostraven total indiferència cap al grup de De la Fuente. Entre la síndrome d’Estocolm dels primers i el passotisme dels segons ha emergit aquesta selecció coral que va arrasar en la primera part als de Modric de manera sorprenent. Perquè el partit davant els croats va tancar una etapa: després de 136 partits consecutius, Espanya perdia per primera vegada la possessió en un partit (52% per al rival). Una cosa que no passava des de l’Eurocopa del 2008 a Àustria. L’epíleg del tiqui-taca.

Jove i descarada

Aquesta Espanya jove, descarada i vertical utilitza altres armes i té un perfil molt diferent. Un caràcter més coral amb jugadors que De la Fuente fa anys que pasta en les categories inferiors de la selecció. "Una quadrilla" de nanos, com va definir Mikel Oyarzabal al grup en aquest mitjà, que malgrat acumular tota mena de títols en l’últim lustre, no tenen el reconeixement internacional ni tan sols la complicitat de l’afició espanyola.

En les hores prèvies al partit davant Croàcia, Álvaro Morata, capità de l’equip i un jugador que ha militat a la Juventus i el Chelsea, a més de ser davanter del Madrid i de l’Atlètic, aixecava la veu per denunciar aquest menysteniment als futbolistes d’aquesta selecció. "Entenc que no tenim cap jugador que ha fet 50 o 60 gols, però per a mi Rodri és un crac, Nacho és un crac, Carvajal és un crac... Tenim la tendència a Espanya de voler els que han sortit del nostre club i menys els juguen en molts clubs. Però la nostra força és l’equip i hi ha jugadors nostres que sí que són uns cracs".

El jugador madrileny, que amb el seu gol a Croàcia s’ha aixecat al podi de golejadors de la història de l’Eurocopa amb set gols, després de Cristiano Ronaldo (13) i Platini (9), posava noms i cognoms a la seva reflexió: "Si Rodri tingués xarxes socials i fes tots els anuncis possibles, ¿no seria una estrella mundial? Si Olmo estigués reconegut com està a Alemanya , ¿no és una estrella mundial? El vol el Bayern, el volen equips anglesos. Lamine Yamal... ¿No és una estrella mundial amb 16 anys? Nico Williams pot valer 120 milions d’euros tranquil·lament. Al final tenim la tendència de mirar el que hi ha fora".

El focus a Fabián

Sobre Fabián Ruiz, proclamat millor jugador davant Croàcia després de trencar el partit amb una assistència i un gol en tres minuts, també posava el focus el seleccionador Luis de la Fuente, que s’afegia a la reflexió de Morata. El jugador del París Saint-Germain preferia desmarcar-se del debat al voltant de la seva persona: "Mai he pensat si m’infravaloren o no. Jo intento fer la meva feina al terreny de joc. Del que passi fora no me’n puc ocupar, així que no perdo ni un segon en això".

Notícies relacionades

Sense màrqueting, sense estrelles mediàtiques i infravalorats en els pronòstics aquesta Españita de De la Fuente va donar un cop de puny a la taula en aquesta jornada inaugural de l’Eurocopa. Una victòria solvent que, no obstant, no desvia el grup de l’objectiu final: continuar competint. "No podem fer un pas abans del següent. I si ho fem, ens equivocarem i acabarem ensopegant". Ho verbalitzava el segon de De la Fuente, Pablo Amo, en conversa amb aquest mitjà abans del torneig.

Torna l’incansable Pedri: 8,9 quilòmetres

"Pedri ha tornat". Aquesta frase pronunciada per Luis de la Fuente abans del primer amistós de preparació de l’Eurocopa davant Andorra a Badajoz va sorprendre per la seva contundència, però el de La Rioja tenia tota la raó del món. Pedri ho va demostrar en el duel del Nuevo Vivero, amb dos gols, i molt especialment, en el debut d’aquest dissabte en el gran torneig continental davant Croàcia. El centrecampista blaugrana va demostrar un gran to físic, amb 8,9 quilòmetres recorreguts en només 59 minuts, amb una mitjana similar a la de Fabían, que va acabar amb 12,2. El canari s’assembla cada vegada més al jugador que va enlluernar a l’Eurocopa 2021. La qualitat de Pedri mai s’ha posat en dubte, però en l’últim curs al Barça el seu rendiment es va veure minvat per les lesions.