Oci educatiu

Èxit de les colònies d’estiu d’EL PERIÓDICO i Fundesplai

Uns 200 nens i joves de 8 a 17 anys de tot Catalunya han participat aquest juliol en els campaments, que ja sumen vuit edicions

La novetat d’aquest any han sigut dos camps tecnològics sobre IA i drons amb la col·laboració de la UPC

Èxit de les colònies d’estiu d’EL PERIÓDICO i Fundesplai
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Prop de 200 nens i joves de 8 a 17 anys de tot Catalunya han participat aquest juliol en els campaments que des de fa vuit anys organitzen EL PERIÓDICO i Fundesplai. En aquesta ocasió, les colònies han tingut lloc a les cases de colònies de les Codines (Montesquiu, Osona), la Cinglera (Vilanova de Sau, Osona), Vagons d’Àger (Àger, Noguera) i Viladoms de Baix (Castellbell i el Vilar, Bages).

Cada campament ha tingut una durada de 7 dies, en els quals s’han combinat activitats d’oci, piscina, aventura, excursions i convivència. A més, els joves han tingut l’oportunitat de convertir-se en reporters i aprendre habilitats periodístiques.

Aquest any, la gran novetat han sigut els camps de tecnologia sobre intel·ligència artificial i drons en col·laboració amb la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Destinats a joves de 13 a 17 anys, s’han celebrat en dos torns entre el 10 i el 23 de juliol a les instal·lacions de Fundesplai, al Prat de Llobregat. Els camps han comptat amb tallers tecnològics especialitzats, xerrades inspiradores i activitats lúdiques: sortides a la platja, vela, pàdel surf o ‘escape rooms’.

Intel·ligència artificial i drons

El primer camp, celebrat del 10 al 16 de juliol, s’ha centrat en la intel·ligència artificial. Algunes de les activitats destacades han sigut els tallers de construcció de robots, el desenvolupament i l’entrenament de models predictius basats en intel·ligència artificial o la visita al Barcelona Super Computing Center. Tots els actes han comptat amb la coordinació de la directora del centre d’investigació Intelligent Data Science and Artificial Intelligence (IDEAI-UPC), Karina Gibert, i el seu equip.

Notícies relacionades

El camp de drons, que va tenir lloc del 17 al 23 de juliol, ha sigut coordinat per Miguel Valero, catedràtic d’Arquitectura de Computadors - Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels (EETAC) de la UPC i responsable del DronLab, ubicat al Campus del Baix Llobregat de la UPC. Els joves han pogut visitar les instal·lacions del DronLab i també aprendre a pilotar drons i desenvolupar programes amb Phyton per guiar el vol de drons a través de botons, gestos de la cara, mans, veu o detecció de colors.

L’objectiu dels dos camps ha sigut aproximar la intel·ligència artificial i la tecnologia dels drons amb una mirada inclusiva i de servei a la societat. També s’ha posat èmfasi a acostar els i les joves a la tecnologia i l’enginyeria, trencant estereotips i rols de gènere. Els camps han comptat amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) en el marc del Pla de Foment de Vocacions STEAM.